Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Kasza jęczmienna stanowi dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich. Wykorzystywana jest do deserów, zup mlecznych, zapiekanek, do nadziewania gołąbków oraz naleśników. Jest nieodzownym składnikiem krupniku oraz pieczeni rzymskiej. Nieugotowaną kaszę dodaje się do mięs w trakcie duszenia.
Cechy charakterystyczne
Kasza jęczmienna pozyskiwana jest z ziaren jęczmienia. Na rynku dostępne są trzy rodzaje tej kaszy: pęczak (obłuskane ziarna jęczmienia, kasza gorszej jakości, stanowi półprodukt dla pozostałych kasz jęczmiennych), kasza perłowa (grube, całe ziarna wypolerowanego jęczmienia, jest najlepszą z dostępnych kasz jęczmiennych), kasza łamana (rozdrobnione ziarna pęczaku, wykorzystywana najczęściej jako dodatek do farszów). Kasza jęczmienna zawiera mniej składników mineralnych niż kasza gryczana lub jaglana. Zalecana jest osobom z podwyższonym cholesterolem, z nadciśnieniem tętniczym i chorobami układu krążenia.
Nazwa w języku angielskim
Barley buckwheat
Nazwa w języku francuskim
Orge sarrasin
Nazwa w języku niemieckim
Graupen

Kasza jęczmienna wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1474
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
352
kcal
Woda
10.1
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
9.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
9.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
77.7
g
Sacharoza
0.8
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
15.6
g
Izoleucyna
362
mg
Leucyna
673
mg
Lizyna
369
mg
Metionina
190
mg
Cystyna
219
mg
Fenyloalanina
556
mg
Tyrozyna
284
mg
Treonina
337
mg
Tryptofan
165
mg
Walina
486
mg
Arginina
496
mg
Histydyna
223
mg
Alanina
386
mg
Kwas asparginowy
619
mg
Kwas glutaminowy
2588
mg
Glicyna
359
mg
Prolina
1178
mg
Seryna
418
mg
Sód
9
mg
Potas
280
mg
Wapń
29
mg
Fosfor
221
mg
Magnez
79
mg
Żelazo
2.5
mg
Cynk
2.1
mg
Miedź
0.4
mg
Mangan
1.3
mg
retinol
0
μg
beta karoten
13
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0.2
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
4.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
foliany (kwas foliowy)
23
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.003
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.006
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.208
g
Kwas stearynowy
0.008
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.2
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.122
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.1
g
Kwas linolowy
0.505
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.6
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.762