Opis:
Definicja
Figowiec to roślina z rodziny morwowatych pochodząca z Azji. Ma silnie rozwinięty system korzeniowy, a samo drzewo rośnie do 15 m wysokości.
Zastosowanie
Są doskonałym produktem do suszenia, konserwowania w syropie i kandyzowania. Ponadto wyrabia się z nich konfitury, konserwy i dżemy. Stanowi składnik wielu ciast, deserów na zimno i ciepło oraz pierników. Po namoczeniu świetnie nadają się do serów, wieprzowiny, drobiu i dziczyzny.
Smak
Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem.
Kolor
Ma ciemnofioletową lub jasnozieloną barwę w zależności od odmiany.
Zapach
Figa wydziela delikatny, trwały zapach.
Kształt
Kształt owoców jest gruszkowaty.
Rozmiar
Osiągają wielkość do 10 cm. Mają około 30-80 g.
Sposób przechowywania
Figi nalezy przechowywać w suchychm, chłodnym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeży owoc jest jędrny i pełen miąższu. Nieświeży wytwarza niemiły kwaśny zapach i zaczyna gnić od środka.
Dobre źródło
Zawierają dużo węglowodanów, głównie fruktozy, glukozy i laktozy.
Ciekawostki
Określenie \"listek figowy\" oznaczający skąpe, skromne odzienie wywodzi się z Biblii. Kiedy Adam i Ewa zjedli owoc z Drzewa Poznania Dobra i Zła uświadomili sobie, że są nadzy. Poznali także uczucie wstydu więc, aby się okryć wykonali prowizoryczne przepaski z gałązek figowca.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inne nazwy tego owocu to figa karyjska i figowiec pospolity.
Nazwa w języku angielskim
Fig
Nazwa w języku francuskim
Figue
Nazwa w języku niemieckim
Feige
Nazwa łacińska
Ficus carica

Figa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
310
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
74
kcal
Woda
79.1
g
Popiół
0.7
g
Białko ogółem
0.75
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
19.2
g
Sacharoza
16.25
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
2.9
g
Izoleucyna
23
mg
Leucyna
33
mg
Lizyna
30
mg
Metionina
6
mg
Cystyna
12
mg
Fenyloalanina
18
mg
Tyrozyna
32
mg
Treonina
24
mg
Tryptofan
6
mg
Walina
28
mg
Arginina
17
mg
Histydyna
11
mg
Alanina
45
mg
Kwas asparginowy
176
mg
Kwas glutaminowy
72
mg
Glicyna
25
mg
Prolina
49
mg
Seryna
0
mg
Sód
1
mg
Potas
232
mg
Wapń
35
mg
Fosfor
14
mg
Magnez
17
mg
Żelazo
0.4
mg
Cynk
0.2
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.1
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
85
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
6
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
2
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
2
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.46
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.12
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.6
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.66
g
Kwas oleinowy eikozenowy
6
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.66
g
Kwas linolowy
1.44
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.44
g

Przepisy z produktem:

Figi suszone
Dojrzałe figi kroimy na pół lub pozostawiamy w całości.Układamy na blasze wyłożonej ...
Kutia tradycyjna
Pszenicę zalewamy na noc wodą. Następnego dnia mak zalewamy wrzącym mlekiem, gotujemy na ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.231
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});