Eukaliptus

Opis:
Nazwa w języku angielskim
Southern Blue Gum
Nazwa w języku francuskim
Gommier bleu
Nazwa w języku niemieckim
Blauer Eukalyptus
Elementy kulinarne
Elementem użytkowym tej rośliny stosowanym w lecznictwie są liście oraz młode gałązki. W przemyśle spożywczym używa się również olejku eukaliptusowego.
Pochodzenie
Roślina pochodzi z Australii.
Zastosowanie
Znajduje zastosowanie w lecznictwie, a także w produkcji perfum. Olejek eukaliptusowy jest składnikiem cukierków oraz gum do żucia.
Ciekawostki
Drewno eukaliptusa jest odporne na gnicie w związku z czym wykorzystuje się je do produkcji okrętów i statków.
Smak
Jego smak jest świeży, a zarazem intensywny.
Zapach
Ma orzeźwiający zapach.
Kolor
Zewnętrza strona liści jest ciemnozielona podczas, gdy od spodu sa srebrzystobiałe.
Uboczne skutki działania
W skrajnych przypadkach powoduje problemy żołądkowe (biegunka, nudności). Nie zaleca się stosowania preparatów z eukaliptusa małym dzieciom w okolicach twarzy, a szczególnie nosa.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Pomaga w funkcjonowaniu układu oddechowego. Zalecany przy chorobach takich jak: stany zapalne górnych dróg oddechowych, zapalenie oskrzeli, katar czy kaszel. Stosowany także w bólach reumatycznych ze względu na właściwości rozgrzewające.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.238
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});