Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Kasza gryczana prażona

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Kaszę gryczaną prażoną wykorzystuje się do produkcji mąki gryczanej. Stanowi dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Rzadko podawana jest jako samodzielny produkt. Coraz częściej dodawana jest do farszów pierogowych i naleśnikowych. Wykorzystuje się ją do zapiekanek, sałatek, placków a także do nadziewania gołąbków z kapusty. Kasza krakowska jest nieodzownym składnikiem kaszanki. Może być także dodatkiem do zup mlecznych.
Cechy charakterystyczne
Kasza gryczana prażona charakteryzuje się brązowym kolorem, lekko orzechowym smakiem i zapachem. Powstaje w wyniku podwójnego prażenia gryki: przed i po łuskaniu ziaren. Kasza zawiera około 50% mniej składników odżywczych niż kasza nieprażona. Bogata jest w lecytynę, witaminę E, rutynę. Wzmacnia naczynia krwionośne, działa rozgrzewająco. Nie zawiera glutenu, w związku z czym polecana jest osobom chorym na celiakię.
Nazwa w języku angielskim
Roasted buckwheat
Nazwa w języku francuskim
Rôti de sarrasin
Nazwa w języku niemieckim
Gerösteter Buchweizen

Kasza gryczana prażona wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1449
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
348
kcal
Woda
8.4
g
Popiół
2.2
g
Białko ogółem
11.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
11.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
74.9
g
Sacharoza
0.7
g
Laktoza
0
g
Skrobia
60.5
g
Błonnik pokarmowy
10.3
g
Izoleucyna
441
mg
Leucyna
736
mg
Lizyna
595
mg
Metionina
153
mg
Cystyna
202
mg
Fenyloalanina
461
mg
Tyrozyna
213
mg
Treonina
448
mg
Tryptofan
170
mg
Walina
600
mg
Arginina
869
mg
Histydyna
273
mg
Alanina
662
mg
Kwas asparginowy
1003
mg
Kwas glutaminowy
1811
mg
Glicyna
912
mg
Prolina
449
mg
Seryna
606
mg
Sód
11
mg
Potas
320
mg
Wapń
17
mg
Fosfor
319
mg
Magnez
218
mg
Żelazo
2.8
mg
Cynk
2.4
mg
Miedź
0.6
mg
Mangan
1.6
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.31
mg
witamina B1 (tiamina)
0.541
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
5.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.4
mg
foliany (kwas foliowy)
42
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0.028
g
Kwas kaprynowy
0.014
g
Kwas laurynowy
0.008
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.02
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.359
g
Kwas stearynowy
0.038
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.6
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.788
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0.009
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.8
g
Kwas linolowy
0.766
g
Linolenowy
0.062
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.8
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.164
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});