Opis:
Definicja
Gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych uważany za pierwotną formę grejpfruta. Ma bardzo duże owoce (największe ze wszystkich owoców cytrusowych). Pochodzi z Azji południowo-wschodniej, gdzie do dziś jest uprawiana.
Zastosowanie
Owoce jada się na surowo lub jako składnik sałatek. Można też robić z nich marmoladę i soki, a ich skórkę kandyzować.
Smak
Pomelo są słodkie i lekko cierpkie.
Kolor
W zależności od odmiany mają żółty, żółtozielony lub różowy kolor.
Zapach
Owoce zapachem przypominają aromat grejpfruta.
Kształt
Charakteryzują się kulistym kształtem.
Rozmiar
Osiągają średnice około 15 cm.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w lodówce.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Smaczny, dojrzały owoc powinien być mniejszy i lżejszy niż w momencie zerwania z drzewa.
Dobre źródło
Zawiera bardzo dużo witaminy C.
Ciekawostki
Pomelo ma najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inne nazwy to pomarańcza olbrzymia i pompela.
Nazwa w języku angielskim
Pummelo
Nazwa w języku francuskim
Pamplemoussier
Nazwa w języku niemieckim
Pampelmuse
Nazwa łacińska
Citrus maxima

Pomelo wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
158
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
38
kcal
Woda
89.1
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
0.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
9.6
g
Błonnik pokarmowy
1
g
Sód
1
mg
Potas
216
mg
Wapń
4
mg
Fosfor
17
mg
Magnez
6
mg
Żelazo
0.11
mg
Cynk
0.08
mg
Miedź
0.048
mg
Mangan
0.017
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
8
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0.034
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.027
mg
Niacyna
0.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.036
mg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
61
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Chwała, że mnie nic nie boli i nie muszę się tak nad sobą rozczulać - jedząc kaszki dla ...
Nikt chyba nie lubi przypalonych garnków :) Osobiście mogę polecić całkiem niezły preparat a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.306