Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Kasza kukurydziana

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Kasza kukurydziana wykorzystywana jest w cukiernictwie i piekarnictwie. Dodaje się ją do ciast, ciasteczek, gulaszy, pieczywa oraz placków. Można ją przekładać warstwami z cebulą, serem i zapiekać. Służy do zagęszczania sosów, zup i potraw chińskich. Coraz częściej wykorzystuje się ją do panierowania mięs i ryb. Z kaszki można także robić kluski i kopytka. Powszechnie używana jest w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli, nachos, tacos. Zalecana jest dla osób chorych na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu.
Cechy charakterystyczne
Kasza kukurydziana powstaje w wyniku zmielenia ziaren kukurydzy. Zawiera dużo białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, A, E. Nadaje wypiekom słomkowy kolor i słodkawy smak. Potrawy z dodatkiem kaszy kukurydzianej zalecane są osobom uczulonym na gluten.
Nazwa w języku angielskim
Corn grits
Nazwa w języku francuskim
Gruau de maïs
Nazwa w języku niemieckim
Mais Grütze

Kasza kukurydziana wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1553
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
371
kcal
Woda
10
g
Popiół
0.4
g
Białko ogółem
8.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
8.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
79.6
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
1.6
g
Izoleucyna
314
mg
Leucyna
1076
mg
Lizyna
247
mg
Metionina
184
mg
Cystyna
158
mg
Fenyloalanina
431
mg
Tyrozyna
357
mg
Treonina
330
mg
Tryptofan
62
mg
Walina
444
mg
Arginina
437
mg
Histydyna
268
mg
Alanina
656
mg
Kwas asparginowy
610
mg
Kwas glutaminowy
1647
mg
Glicyna
360
mg
Prolina
765
mg
Seryna
417
mg
Sód
1
mg
Potas
137
mg
Wapń
2
mg
Fosfor
73
mg
Magnez
27
mg
Żelazo
1
mg
Cynk
0.4
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
1
μg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
1.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
5
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.001
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.001
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.136
g
Kwas stearynowy
0.018
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.2
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.296
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.3
g
Kwas linolowy
0.502
g
Linolenowy
0.015
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.5
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
niezle pasuje jeszcze do tego drobno krojony pomidor :)
najlepsza ze wszystkich, pyszności
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.214