Opis:
Zastosowanie
Tołpygę białą przygotowuje się tak jak pozostałe ryby należące do rodziny karpiowatych. Najlepiej smakuje smażona, wędzona, pieczona, grillowana. Mięso ma niekiedy charakterystyczny posmak mułu, w związku z czym można je namoczyć w mleku z pieprzem, ząbkami czosnku lub obłożyć plasterkami cebuli i marynować przez około 10 godzin w lodówce. Mięso tołpygi jest delikatne i kremowe. Rybę doprawia się natką pietruszki, imbirem, gorczycą, czarnym pieprzem, mielonym czosnkiem, rozmarynem lub sokiem z cytryny.
Występowanie
Tołpyga biała występuje w ciepłych wodach Europy Środkowej i Wschodniej. Żeruje także na terenie Chin oraz w dorzeczu rzeki Amur.
Gatunek, rodzina
Należy do rzędu karpiokształtnych, do rodziny karpiowatych.
Cechy charakterystyczne
Tołpygę białą charakteryzuje lekko wygrzbiecone, spłaszczone na bokach ciało, pionowy otwór gębowy pozbawiony wąsów, bardzo małe oczy osadzone poniżej linii bocznej, drobne łuski (około 120 wzdłuż linii bocznej). Strona grzbietowa ciemna, boki i brzuch są szare z odcieniami ołowiu. Tołpyga biała osiąga do 100cm długości.
Nazwa w języku angielskim
Silver carp
Nazwa w języku francuskim
Carpe argentée
Nazwa w języku niemieckim
Silberkarpfen

Tołpyga biała wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
502
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
120
kcal
Woda
70.5
g
Popiół
1.2
g
Białko ogółem
16.9
g
Białko zwierzęce
16.9
g
Białko roślinne
0
g
Węglowodany ogółem
0.8
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Wapń
26
mg
Fosfor
127
mg
Żelazo
4.5
mg
witamina B1 (tiamina)
0.04
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.21
mg
Niacyna
2.1
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Odnośnie majonezu: ten sklepowy jest przeważnie robiony z jajek przemysłowych w formie proszku, ...
Bardzo dziękuję pomogło :)
warto pamietac ze po podgrzaniu do mniej wiecej 40 stopni, miod zachowuje swoje wlasciwosci ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.421