Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Kasza bulghur jest jednym z głównych składników kuchni orientalnej i azjatyckiej. Spożywa się ją w sałatkach, zapiekankach, sosach, zupach. Wykorzystuje się ją także jako nadzienie do mięsa drobiowego. Całe ziarna kaszy dodaje się do pieczywa. W kuchni tureckiej najczęściej podawana jest z kurczakiem, cebulą i czerwonym pieprzem. Jest także jednym z głównym składników tradycyjnej zupy Tarhana. W Indiach dodaje się ją do zupy mlecznej. Coraz częściej zastępuje w kuchni ryż i kuskus.
Cechy charakterystyczne
Kasza bulghur otrzymywana jest z całych ziaren pszenicy. Należy do kasz, które można wykorzystać bez uprzedniego gotowania. Charakteryzuje się żółto-brązowym kolorem o lekko orzechowym smaku i zapachu. W Polsce dostępna jest w sklepach z ekologiczną żywnością. W Stanach Zjednoczonych dostępne są różne rodzaje kaszy uwarunkowane rozmiarem ziaren.
Nazwa w języku angielskim
Bulgur
Nazwa w języku francuskim
Boulghour
Nazwa w języku niemieckim
Bulgur

Kasza bulghur wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1432
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
342
kcal
Woda
9
g
Popiół
1.5
g
Białko ogółem
12.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
12.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
75.9
g
Sacharoza
0.8
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
8
g
Izoleucyna
455
mg
Leucyna
830
mg
Lizyna
339
mg
Metionina
190
mg
Cystyna
285
mg
Fenyloalanina
580
mg
Tyrozyna
358
mg
Treonina
354
mg
Tryptofan
190
mg
Walina
554
mg
Arginina
575
mg
Histydyna
285
mg
Alanina
436
mg
Kwas asparginowy
630
mg
Kwas glutaminowy
3878
mg
Glicyna
495
mg
Prolina
1275
mg
Seryna
580
mg
Sód
17
mg
Potas
410
mg
Wapń
35
mg
Fosfor
300
mg
Magnez
164
mg
Żelazo
2.5
mg
Cynk
1.9
mg
Miedź
0.3
mg
Mangan
3
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
5
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.2
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
5.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
foliany (kwas foliowy)
27
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0.013
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.001
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.203
g
Kwas stearynowy
0.011
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.2
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.166
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.2
g
Kwas linolowy
0.518
g
Linolenowy
0.023
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.5
g

Przepisy z produktem:

Nadziewane bakłażany
Bakłażany kroimy na połówki. Wydrążamy środki, pozostawiając około centymetrową ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.177
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});