Opis:
Definicja
Roślina należąca do rodziny melonowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Obecnie uprawiana jest w całej strefie międzyzwrotnikowej. Kwitnie i owocuje przez cały rok.
Zastosowanie
Owoce można jeść na surowo jako przekąskę lub w sałatkach owocowych. Świetnie nadają się na lody, musy, sorbety oraz przetwory. Ponadto konserwuje się je w puszkach oraz kandyzuje.
Smak
Owoc ma słodki smak.
Kolor
W zależności od stopnia dojrzałości mają kolor od zielonego do pomarańczowego.
Kształt
Charakteryzują się owalnym kształtem.
Rozmiar
Osiągają około 40 cm długości i 30 cm średnicy.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w suchym miejscu w temperturze pokojowej.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeża papaja powinna być miękka, a na jej skórce muszą być żółte plamy.
Dobre źródło
Papaja zawiera cukier, dużo witaminy C oraz potas i magnez.
Ciekawostki
Mus otrzymany ze zmiksowanego miąższu papai używany jest jako środek do pielęgnacji twarzy. Ma właściwości oczyszczające i opóźniające starzenie.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa papai to melonowiec właściwy.
Nazwa w języku angielskim
Papaya
Nazwa w języku francuskim
Papaye
Nazwa w języku niemieckim
Papaya
Nazwa łacińska
Carica papaya

Papaja wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
170
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
41
kcal
Woda
87.6
g
Popiół
0.6
g
Białko ogółem
0.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
11.1
g
Sacharoza
4.4
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
1.9
g
Izoleucyna
19
mg
Leucyna
38
mg
Lizyna
60
mg
Metionina
5
mg
Cystyna
2
mg
Fenyloalanina
21
mg
Tyrozyna
12
mg
Treonina
26
mg
Tryptofan
19
mg
Walina
24
mg
Arginina
24
mg
Histydyna
12
mg
Alanina
116
mg
Kwas asparginowy
78
mg
Kwas glutaminowy
43
mg
Glicyna
43
mg
Prolina
24
mg
Seryna
36
mg
Sód
3
mg
Potas
255
mg
Wapń
24
mg
Fosfor
5
mg
Magnez
10
mg
Żelazo
0.1
mg
Cynk
0.07
mg
Miedź
0.03
mg
Mangan
0.02
mg
Jod
1.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
200
μg
retinol
0
μg
beta karoten
1200
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.8
mg
witamina B1 (tiamina)
0.03
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.03
mg
Niacyna
0.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.02
mg
foliany (kwas foliowy)
38
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
62
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.02
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.02
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.02
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0.02
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.02
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Odnośnie majonezu: ten sklepowy jest przeważnie robiony z jajek przemysłowych w formie proszku, ...
Bardzo dziękuję pomogło :)
warto pamietac ze po podgrzaniu do mniej wiecej 40 stopni, miod zachowuje swoje wlasciwosci ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.599