Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Kaszę quinoa podaje się do dań mięsnych, warzywnych, zup, sosów, sałatek. Można ją serwować na śniadanie razem z miodem, migdałami i mlekiem. Coraz częściej dodaje się ją do musli i zapiekanek. W kuchni jest alternatywą dla ryżu, ziemniaków czy kaszy kuskus.
Cechy charakterystyczne
Kasza quinoa to kasza pochodząca z nasion komosy ryżowej. Nasiona wielkością przypominają proso. Mają kremowy kolor. Należy do produktów wysokobiałkowych, bogatych w aminokwasy, fosfor i błonnik. Nie zawiera glutenu, dlatego też poleca się ją osobom chorym na celiakię. Jest jednym z kluczowych składników w dietach dla wegetarian.
Nazwa w języku angielskim
Quinoa porridge
Nazwa w języku francuskim
Graine de quinoa
Nazwa w języku niemieckim
Quinoa Brei

Kasza quinoa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1539
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
368
kcal
Woda
13.3
g
Popiół
2.4
g
Białko ogółem
14.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
14.1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
64.2
g
Laktoza
0
g
Skrobia
52
g
Błonnik pokarmowy
7
g
Izoleucyna
504
mg
Leucyna
840
mg
Lizyna
766
mg
Metionina
309
mg
Cystyna
203
mg
Fenyloalanina
593
mg
Tyrozyna
267
mg
Treonina
421
mg
Tryptofan
167
mg
Walina
594
mg
Arginina
1090
mg
Histydyna
407
mg
Alanina
588
mg
Kwas asparginowy
1134
mg
Kwas glutaminowy
1865
mg
Glicyna
694
mg
Prolina
733
mg
Seryna
567
mg
Sód
5
mg
Potas
563
mg
Wapń
47
mg
Fosfor
457
mg
Magnez
197
mg
Żelazo
4.6
mg
Cynk
3.1
mg
Miedź
0.6
mg
Mangan
2
mg
beta karoten
8
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
2.4
mg
witamina B1 (tiamina)
0.4
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
1.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.5
mg
foliany (kwas foliowy)
184
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
4.4
mg
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.6
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.037
g
Kwas arachidowy
0.03
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.7
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.42
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.093
g
Kwas erukowy
0.083
g
Kwas linolowy
2.977
g
Linolenowy
0.26
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.009
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.047
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
3.3
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
czerwona łuskana soczewica, najlepszy znany mi sposób
połowa tabeli alpo pod reklamami albo pod bocznym menu - amatorszczyzna
Mortadela codzienna ~ Michał Gnat
Jak mozna truc ludzi takim gownem? Zeby dostali raka i jedli jeszcze wiecej chemii? Producenta ...
Serek jest przepyszny! :) Pasuje naprawdę praktycznie do wszystkiego. Najbardziej lubię robić z ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.337