Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Najczęściej flaki wołowe (podobnie jak flaki wieprzowe) są używane do wyrobu popularnej potrawy kuchni polskiej, jaką są tzw. flaki. Są one tradycyjnym daniem serwowanym w postaci gęstej zupy.
Smak
Mdły, lekko słony.
Zapach
Charakterystyczny dla podrobów wołowych.
Kolor
Flaki wołowe mają barwę jasno lub ciemnoszarą.
Przerost tłuszczowy
nieznaczny
Pochodzenie
Stanowią część żołądka krowy (żwacz, czepiec, księgi).
Struktura mięsa
Tkanka jelit jest elastyczna i spoista. Na ściankach jelit występują charakterystyczne i typowe wypustki.
Dobre źródło
Flaki wołowe są bogatym źródłem kolagenu, witaminy B2, wapnia oraz żelaza.
Cechy świeżego mięsa
Świeże flaki najwyższej jakości charakteryzują się jasną lub ciemnoszarą barwą i nieznacznym przerostem tłuszczowym. Flaki stanowią część krowiego żołądka, są elastyczne i jędrne.
Gdzie kupić
supermarket, sklep osiedlowy, rzeźnik
Metoda pakowania
próżniowa
Wykorzystanie
flaki
Przechowywanie mięsa surowego
w zamrażarce w temp. od -12 do - 18ºC, około 12 miesięcy
Rozmrażanie
metoda opis
rozmrażanie w lodówce Wyjmujemy mięso z zamrażalnika i przekładamy je do części chłodzącej lodówki (temp. 4-7ºC).
rozmrożenie z wykorzystaniem płynów Zawinięte w folię mięso zanurzamy w naczyniu z wodą. Po około 30 min. zmieniamy wodę. Czynność powtarzamy do momentu, aż mięso się rozmrozi.
rozmrażanie w mikrofalówce Umieszczamy mięso w mikrofalówce i wybieramy opcje rozmrażanie. Proces ten trwa kilka minut.
Nazwa w języku angielskim
Beef tripe
Nazwa w języku francuskim
Tripes
Nazwa w języku niemieckim
Kutteln

Flaki wołowe wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
353
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
84
kcal
Woda
81.5
g
Popiół
0.3
g
Białko ogółem
16
g
Białko zwierzęce
16
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
95
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
617
mg
Leucyna
1037
mg
Lizyna
1234
mg
Metionina
370
mg
Cystyna
198
mg
Fenyloalanina
592
mg
Tyrozyna
445
mg
Treonina
666
mg
Tryptofan
198
mg
Walina
766
mg
Arginina
1086
mg
Histydyna
445
mg
Alanina
1037
mg
Kwas asparginowy
1309
mg
Kwas glutaminowy
2320
mg
Glicyna
1605
mg
Prolina
1309
mg
Seryna
766
mg
Sód
64
mg
Potas
137
mg
Wapń
71
mg
Fosfor
61
mg
Magnez
11
mg
Żelazo
0.6
mg
Cynk
2.75
mg
Miedź
0.08
mg
Mangan
0.02
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.12
mg
witamina B1 (tiamina)
0.052
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.082
mg
Niacyna
0.95
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.02
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.05
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.02
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.41
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.02
g
Kwas stearynowy
0.54
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0.02
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.59
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.68
g
Kwas linolowy
0.03
g
Linolenowy
0.01
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.04
g

Przepisy z produktem:

Flaki z mięsem i warzywami
Przygotowane flaki wrzucamy do wrzątku, po czym gotujemy i odcedzamy. Czynność powtarzamy trzy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Dla Joanny, bałkanistki: Też miałem ten problem z kawą paloną na bałkańską modłę - taka ...
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
podpłomyka z ogniska jeszcze nie jadłam i chętnie spróbuję, sugeruję natomiast zrobić ...
Kiełbasa piwna ~ Gość
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.725