Burak cukrowy

Opis:
Nazwa łacińska
Beta vulgaris L. ssp. vulgaris convar. crassa Alef.var. altissima Döll
Nazwa w języku angielskim
Sugar beet
Nazwa w języku francuskim
Betterave sucrière
Nazwa w języku niemieckim
Zuckerrübe
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny komosowatych.
Występowanie
Roślina ta uprawiana jest w Europie, Azji i Ameryce Północnej.
Sezony występowania
Zbiór przypada na jesień.
Rozmiar
Korzeń buraka cukrowego ma kształt stożka i osiąga masę od 0,5-1 kg. Liście wyrastające po kilka z jednego korzenia, osiągają długość do 40 cm i szerokości ok. 20 cm.
Smak
Korzeń może zawierać do 25% sacharozy, przez co jest bardzo słodki w smaku.
Zapach
Charakteryzuje się delikatnym, lekko ziemistym zapachem.
Kolor
Skórka buraka cukrowego ma kremową bądź jasnobrązową barwę.
Ocena świeżości
Świeży korzeń i liście buraka nie powinny wykazywać oznak zwiędnięcia. Skórka powinna być sprężysta, bez uszkodzeń i obcych nalotów.
Sposób przechowywania
Należy przechowywać go w chłodnym miejscu.
Zastosowanie
Korzeń i liście buraka cukrowego wykorzystywane są głównie jako pasza dla zwierząt. Z korzeni o wysokiej zawartości sacharozy wyrabia się cukier spożywczy.
Ciekawostki
Z produktów odpadowych po produkcji cukru, otrzymuje się wiele produktów chemicznych, m.in. glicerynę i kwas cytrynowy.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.471