Burak cukrowy

Opis:
Nazwa łacińska
Beta vulgaris L. ssp. vulgaris convar. crassa Alef.var. altissima Döll
Nazwa w języku angielskim
Sugar beet
Nazwa w języku francuskim
Betterave sucrière
Nazwa w języku niemieckim
Zuckerrübe
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny komosowatych.
Występowanie
Roślina ta uprawiana jest w Europie, Azji i Ameryce Północnej.
Sezony występowania
Zbiór przypada na jesień.
Rozmiar
Korzeń buraka cukrowego ma kształt stożka i osiąga masę od 0,5-1 kg. Liście wyrastające po kilka z jednego korzenia, osiągają długość do 40 cm i szerokości ok. 20 cm.
Smak
Korzeń może zawierać do 25% sacharozy, przez co jest bardzo słodki w smaku.
Zapach
Charakteryzuje się delikatnym, lekko ziemistym zapachem.
Kolor
Skórka buraka cukrowego ma kremową bądź jasnobrązową barwę.
Ocena świeżości
Świeży korzeń i liście buraka nie powinny wykazywać oznak zwiędnięcia. Skórka powinna być sprężysta, bez uszkodzeń i obcych nalotów.
Sposób przechowywania
Należy przechowywać go w chłodnym miejscu.
Zastosowanie
Korzeń i liście buraka cukrowego wykorzystywane są głównie jako pasza dla zwierząt. Z korzeni o wysokiej zawartości sacharozy wyrabia się cukier spożywczy.
Ciekawostki
Z produktów odpadowych po produkcji cukru, otrzymuje się wiele produktów chemicznych, m.in. glicerynę i kwas cytrynowy.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
swietnie
Osobiscie to zamiast szukac magnezu w aptece czy w naturze postanowilem przezucic sie z kawy na ...
SmakoMyk ~ Gość
chemia znaczy - strasznie niezdrowe - lepiej wziąć sos sojowy i troszeczkę lubczyku
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.237