Opis:
Definicja
Durian wywodzi się z Indonezji. Obecnie uprawiany jest wyłącznie w Azji, ale eksportuje się go do Europy i Ameryki Północnej.
Zastosowanie
Owoce duriana zazwyczaj jedzone są na surowo jednak można je także ugotować lub usmażyć. Ponadto przygotowuje się z nich pastę, lody i desery. Stanowią składnik nadający smak słodyczom.
Smak
Ma subtelny, charakterystyczny smak.
Kolor
Owoce durianu są zielono-żółte.
Zapach
Ma odpychający, przypominający siarkowodór zapach.
Kształt
Owoce są owalne, pokryte grubymi kolcami.
Rozmiar
Mają 30 cm długości, 15 cm średnicy i masę dochodzącą do 2 kg.
Sposób przechowywania
Neleży je przechowywać w lodówce.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeży owoc ma najintensywniejszy zapach u nasady łodygi. Ponadto jego miąższ musi być biały i miękki, a skórka zdecydowanie wpadać w żółty odcień.
Dobre źródło
Owoce duriana są dobrym źródłem witaminy C, A, tiaminy i ryboflawiny.
Ciekawostki
Przetrzymywanie owoców duriana w miejscach publicznych (metro, centra handlowe, hotele, niektóre linie lotnicze) jest zabronione ze względu na ich odpychający zapach. Za złamanie powyższego zakazu grozi kara grzywny (w krajach azjatyckich).
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa tego owocu to Zybuczkowiec właściwy.
Nazwa w języku angielskim
Durian fruit
Nazwa w języku francuskim
Durion
Nazwa w języku niemieckim
Durian
Nazwa łacińska
Durio zibethinus

Durian właściwy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
615
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
147
kcal
Woda
65
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
1.5
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.5
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
27.1
g
Błonnik pokarmowy
3.8
g
Sód
2
mg
Potas
436
mg
Wapń
6
mg
Fosfor
39
mg
Magnez
30
mg
Żelazo
0.4
mg
Cynk
0.3
mg
Miedź
0.2
mg
Mangan
0.3
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0.44
μg
witamina B1 (tiamina)
0.4
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
1.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
foliany (kwas foliowy)
36
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.2
μg
witamina C
19.7
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.254
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});