Opis:
Zastosowanie
Sielawę można podawać pieczoną, gotowaną, duszoną lub smażoną. Może być również marynowana, konserwowana oraz wędzona. Mięso jest jędrne i ma delikatny smak. Rybę najlepiej doprawiać tylko solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny, gdyż nadmiar przypraw może tłumić charakterystyczny smak.
Występowanie
Występuje w jeziorach i zlewiskach Północnej Europy. W Polsce najczęściej występuje w czystych i chłodnych jeziorach.
Gatunek, rodzina
Sielawa należy do rodziny łososiowatych.
Cechy charakterystyczne
Sielawa ma smukłe, bocznie spłaszczone ciało, duże oczy, natomiast otwór gębowy stosunkowo mały, wysunięty do góry. Grzbiet ma barwę od brązowej przez ciemnoszarą do niebieskawej, a boki są srebrzyste. Osiąga długość około 30cm, maksymalnie do 45cm. Masa ciała sielawy nie przekracza 1kg.
Nazwa regionalna lub potoczna
Potocznie nazywana jest też Muranka
Nazwa w języku angielskim
Vendace, Whitefish
Nazwa w języku francuskim
Corégone blanc
Nazwa w języku niemieckim
Kleine Maräne

Sielawa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
410
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
98
kcal
Woda
78.9
g
Popiół
1.2
g
Białko ogółem
19
g
Białko zwierzęce
19
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
50
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
875
mg
Leucyna
1543
mg
Lizyna
1744
mg
Metionina
562
mg
Cystyna
204
mg
Fenyloalanina
741
mg
Tyrozyna
641
mg
Treonina
832
mg
Tryptofan
213
mg
Walina
978
mg
Arginina
1136
mg
Histydyna
559
mg
Alanina
1148
mg
Kwas asparginowy
1944
mg
Kwas glutaminowy
2834
mg
Glicyna
911
mg
Prolina
671
mg
Seryna
775
mg
Sód
55
mg
Potas
354
mg
Wapń
12
mg
Fosfor
152
mg
Magnez
17
mg
Żelazo
0.4
mg
Cynk
0.4
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
30
μg
retinol
30
μg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
2.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
foliany (kwas foliowy)
15
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
1
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.088
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.285
g
Kwas stearynowy
0.048
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.4
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.291
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.019
g
Kwas erukowy
0.045
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.5
g
Kwas linolowy
0.069
g
Linolenowy
0.055
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0.029
g
Kwas arachidonowy
0.055
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.095
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.053
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.257
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.6
g

Przepisy z produktem:

Smażone sielawy z warzywami i winem
Na rozgrzanym klarowanym maśle zrumień pokrojoną w grubą kostkę cukinię, cebulę, paprykę i ...
Fisch & chips z sielawy z chłodnikiem na botwince i rakach
Sielawy czyścimy odcinamy głowę i wyciągamy ości przyprawiamy solą i pieprzem.Z mąki, wody ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.254
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});