Opis:
Zastosowanie
Stosowany jest do potraw mięsnych i ryb, szczególnie do tłustych. Przyprawia się nim zupy, gotowane ziemniaki, makarony, warzywa oraz sałatki. Służy do aromatyzowania likierów, wódki żołądkowej, win, a czasami nawet piwa. Najczęściej występuje w mieszankach ziołowych (z majerankiem i cząbrem). Jest również szeroko wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym i farmaceutycznym.
Elementy kulinarne
Wykorzystywane są przede wszystkim kwiaty i liście tej rośliny.
Pochodzenie
Pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Na większą skalę uprawiany w Stanach Zjednoczonych, Francji i Meksyku.
Smak
Charakteryzuje się gorzkim i piekącym smakiem.
Zapach
Wydziela specyficzny, korzenny zapach.
Kolor
Liście i łodyga są ciemnozielone.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Rozmaryn ma działanie odkażające, żółciopędne i rozkurczowe na cały układ pokarmowy. Pobudza apetyt i wzmacnia układ nerwowy. Antyseptyczny olejek otrzymywany z liści dodany do kąpieli pobudza krążenie krwi.
Uboczne skutki działania
Po zastosowaniu mydła z dodatkiem olejku rozmarynu u osób o wrażliwej skórze mogą pojawić się podrażnienia, a nawet zapalenie skóry.
Ciekawostki
Rozmaryn można hodować w domowych warunkach. Kwitnie od marca do maja. Kwiaty rozmaryny mają biało-niebieską barwę.
Nazwa w języku angielskim
Rosemary
Nazwa w języku francuskim
Romarin
Nazwa w języku niemieckim
Rosmarin

Rozmaryn wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
548
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
131
kcal
Woda
67.8
g
Popiół
2.4
g
Białko ogółem
3.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
3.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
20.7
g
Błonnik pokarmowy
14.1
g
Izoleucyna
136
mg
Leucyna
249
mg
Lizyna
143
mg
Metionina
47
mg
Cystyna
37
mg
Fenyloalanina
169
mg
Tyrozyna
100
mg
Treonina
136
mg
Tryptofan
51
mg
Walina
165
mg
Arginina
153
mg
Histydyna
66
mg
Alanina
172
mg
Kwas asparginowy
391
mg
Kwas glutaminowy
361
mg
Glicyna
159
mg
Prolina
136
mg
Seryna
129
mg
Sód
26
mg
Potas
668
mg
Wapń
317
mg
Fosfor
66
mg
Magnez
91
mg
Żelazo
6.6
mg
Cynk
0.9
mg
Miedź
0.3
mg
Mangan
1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
146
μg
retinol
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
0.9
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
foliany (kwas foliowy)
109
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
21.8
mg
Kwas kaprynowy
0.019
g
Kwas laurynowy
0.014
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.121
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
1.921
g
Kwas stearynowy
0.231
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
2.8
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.024
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.048
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.2
g
Kwas linolowy
0.447
g
Linolenowy
0.414
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.9
g

Przepisy z produktem:

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim
Przepis dedykowany Bożenie Kisielewicz z Warszawy z kulinarnymi pozdrowieniami od Szczypiora :) ...
Stek wołowy z warzywami na sosie z boczniaków
Mięso marynujemy w oliwie z dodatkiem rozmarynu i czosnku.Grillujemy w zależności jaki stopień ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.256
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});