Kotewka orzech wodny

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Doskonale sprawdzają się w daniach mięsnych w postaci sosu. Gotowane i obrane mogą stanowić składnik zielonych sałatek. Znajdują również zastosowanie w przemyśle cukierniczym, do wypieku ciast, ciasteczek oraz rogalików z nadzieniem.
Gatunek, rodzina
Kotewka należy do gatunku kotewka orzech wodny i rodziny kotewkowate.
Nazwa regionalna lub potoczna
Potocznie nazywana jest zaraza wodna.
Występowanie
Orzech ten występuje w Europie, Azji, Amerycie Południowej i Północnej oraz w Australii.
Smak
Ma słodki, przyjemny, delikatny smak.
Zapach
Odznacza się lekko orzechowym zapachem.
Kolor
Charakteryzuje się ciemnobrązowym, czarnym kolorem.
Kształt
Ma stożkowaty kształy.
Rozmiar
Wielkością przypomina orzecha laskowego.
Sposób przechowywania
Swieże orzechy przechowujemy w papierowych torebakch lub plastikowych pojemnikach.
Sposób przygotowania
Mogą być jedzone w postaci surowej, pieczonej lub konserwowanej.
Ciekawostki
Zawiera dużą ilość skrobi, dlatego często przetwarzany jest na mąkę.
Nazwa łacińska
Trapa natans
Nazwa w języku angielskim
Water caltrop
Nazwa w języku francuskim
Châtaigne d\'eau
Nazwa w języku niemieckim
Wassernuss

Kotewka orzech wodny wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
401
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
96
kcal
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
24.2
g
Sacharoza
4.84
g
Błonnik pokarmowy
3.22
g
Sód
16
mg
Żelazo
1.35
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.252
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});