Śledź bałtycki

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Najczęściej spożywany jest w postaci marynat, z sosami majonezowymi lub pomidorowymi. Powszechnie dostępne są świeże ryby i solone filety. Może być podawany także w formie smażonej, pieczonej i wędzonej. Mięso ma specyficzny i lekko kwaśny smak, który można usunąć poprzez moczenie w mleku, wodzie z ziołami lub piwie. Marynowanie nie powinno być krótsze niż 15 godzin. Żółtokremowe, jędrne mięso powinno być pozbawione obcych smaków i zapachów. Śledź należy do ryb o bardzo krótkim okresie przechowywania, szybko się psuje. Doskonale komponuje się z ostrymi przyprawami korzennymi, gorczycą, czarnym pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Nie zaleca się częstego spożywania śledzia bałtyckiego z powodu dużego zanieczyszczenia Bałtyku dioksynami i związkami rtęci.
Występowanie
Występuje w Morzu Bałtyckim, głównie we wschodnich rejonach. Można go spotkać na głębokościach nie przekraczających 250 m.p.p.m.
Gatunek, rodzina
Śledź bałtycki należy do rzędu śledziokształtnych, do rodziny śledziowatych. Jest podgatunkiem śledzia atlantyckiego.
Cechy charakterystyczne
Ma wydłużone, w przekroju owalne ciało z kilem na brzuchu. Skóra pokryta jest kolistymi, dużymi, cienkimi, łatwo odpadającymi łuskami. Grzbiet jest ciemnoszary lub ciemnozielony. Strona brzuszna srebrzysta. Śledź rzadko osiąga więcej niż 24cm długości.
Nazwa regionalna lub potoczna
Sałaka
Nazwa w języku angielskim
Baltic herring

Śledź bałtycki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
158
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
662
kcal
Woda
72
g
Popiół
1.5
g
Białko ogółem
18
g
Białko zwierzęce
18
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
60
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
828
mg
Leucyna
1460
mg
Lizyna
1650
mg
Metionina
532
mg
Cystyna
193
mg
Fenyloalanina
701
mg
Tyrozyna
606
mg
Treonina
787
mg
Tryptofan
201
mg
Walina
925
mg
Arginina
1075
mg
Histydyna
529
mg
Alanina
1086
mg
Kwas asparginowy
1839
mg
Kwas glutaminowy
2681
mg
Glicyna
862
mg
Prolina
635
mg
Seryna
7333
mg
Sód
90
mg
Potas
327
mg
Wapń
57
mg
Fosfor
236
mg
Magnez
32
mg
Żelazo
1.1
mg
Cynk
1
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
93
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
1628
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
3.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
foliany (kwas foliowy)
10
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
13.7
μg
witamina C
0.7
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0.005
g
Kwas laurynowy
0.012
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.554
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
1.353
g
Kwas stearynowy
0.109
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
2
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.516
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.721
g
Kwas erukowy
0.084
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
3.7
g
Kwas linolowy
0.13
g
Linolenowy
0.103
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0.214
g
Kwas arachidonowy
0.06
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.709
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.055
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.862
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
2.1
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Nigdy nie doceniałem tego napoju. Jest w porównaniu z innymi napojami gazowanymi wyjątkowo ...
Nazywają się familijne a zawierają tłuszcz utwardzony ,który powoduje: znacznie ...
słyszałam, że grapefruit jest owocem dla odchudzających, się ale tak na dobrą sprawę każdy ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.413