Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Opis ogólny
Najstarszy europejski napój alkoholowy typu brandy, destylowany z wina gronowego. Armaniak nie jest rektyfikowany, dzięki czemu traktowany jest jako bardziej naturalny alkohol. Dla potrzeb handlu przyjął się podział na grupy wiekowe według czasu leżakowania Armagnacu: Three Stars - co najmniej 2 lata, V.S.O.P. - co najmniej 5 lat, X.O. - co najmniej 6 lat, \"Hors d\'Age\" - co najmniej 10 lat. Wiek armaniaku zatrzymuje się w chwili zabutelkowania. Nazwa Armaniak prawnie jest zastrzeżona dla regionu Armagnac w Gaskonii we Francji.
Sposób produkcji
Z zebranych winogron (białych) wyciska się sok w prostych dębowych prasach. Młode wino dojrzewa bez żadnych dodatków, a więc bez cukru i siarki. Gdy przefermentuje, natychmiast poddaje się je destylacji w alembiku sposobem ciągłym. W przeciwieństwie do koniaku wystarczy tu jednokrotna destylacja przy czym z wina usunięte są drożdże. Świeży destylat trafia zawsze do nowych beczek. Alkohol wypłukuje z drewna dębowego niektóre składniki, głównie garbniki. Po osiągnięciu odpowiedniego stopnia dojrzałości i wzbogaceniu smaku, destylat przenosi się do większych zbiorników, w których nie zmienia się on już w znaczącym stopniu. Do gotowej butelki został tylko krok. Mistrzem ceremonii jest zazwyczaj jeden człowiek a jego zawód nazywany jest \"Nosem\". Odpowiada on za połączenie różnych roczników destylatów tak aby zawartość butelki miała wymagany charakter.
Pochodzenie
Region Armagnac w Gaskonii, Francja.
Skład
winogrona, woda.
Sposób podawania
Aby móc jak najbardziej delektować się smakiem warto podawać Armaniak w koniakówkach w temperaturze pokojowej.
Sposób przechowywania
W zaciemnionym miejscu. Należy unikać zmian temperatury. Armagnacu nie schładzamy.
Nazwa w języku francuskim
Armagnac

Armaniak wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kcal]
225
kcal
Białko ogółem
0
g
Węglowodany ogółem
0
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.241
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});