Kopytnik pospolity

Opis:
Zastosowanie
Generalnie kopytnik jest rośliną trującą, jednakże dodanie fragmentu kłącza nadaje potrawie imbirowy, gorzki aromat. Przy czym nie wywołuje negatywnych objawów zdrowotnych.
Elementy kulinarne
W sztuce kulinarnej stosuje się kłącza kopytnika.
Pochodzenie
Występuje on środkowej i południowej Europie.
Smak
Ma cierpki smak.
Zapach
Wydziela specyficzny, pieprzowo-aromatyczny zapach.
Kolor
Kłącze charakteryzuje się szarą barwą.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Działa przede wszystkim wykrztuśnie pobudzając wydzielanie śluzu.
Uboczne skutki działania
Na skutek silnego drażnienia błony śluzowej ma właściwości wymiotne.
Ciekawostki
W Polsce wyrabia się z kopytnika leki przeciwkaszlowe.
Nazwa w języku angielskim
Asarabacca, European Wild Ginger, Haselwort, Wild Spikenard,
Nazwa w języku francuskim
Asaret
Nazwa w języku niemieckim
Haselwurz
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
а где вы взяли эту инфу,
online payday advance loan 500 online payday loans online payday loans
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.234
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});