Mangostan właściwy

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Owoce rośliny należącej do rodziny dziurawcowatych. Występuje w regionach o tropikalnym klimacie.
Zastosowanie
Mangostan można jeść na surowo lub stosować jako składnik kompotów sałatek oraz soków. Nadaje się też do lodów, deserów, sosów oraz sorbetów.
Smak
Mangostan w smaku przypomina połączenie ananasa i brzoskwini.
Kolor
Z zewnątrz jest koloru brązowo-fioletowego, wewnątrz biały.
Kształt
Owoc ma kulisty kształt.
Rozmiar
Rozmiarem podobny do jabłka.
Sposób przechowywania
Należy go przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże owoce powinny być jędrne i ciemno fioletowe. Miąższ podzielony jest na 4 lub 6 segmentów o białej barwie z delikatną, różową błoną oraz nasieniem.
Dobre źródło
Zawiera witaminę C oraz cukry.
Nazwa regionalna lub potoczna
W Polsce znany jako smaczelnia.
Nazwa w języku angielskim
Purple Mangosteen
Nazwa w języku francuskim
Mangoustanier
Nazwa w języku niemieckim
Mangostane
Nazwa łacińska
Garcinia mangostana

Mangostan właściwy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
305
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
73
kcal
Woda
80.1
g
Popiół
0.2
g
Białko ogółem
0.41
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.41
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
17.9
g
Błonnik pokarmowy
1.8
g
Sód
7
mg
Potas
48
mg
Wapń
12
mg
Fosfor
8
mg
Magnez
13
mg
Żelazo
0.3
mg
Cynk
0.21
mg
Miedź
0.069
mg
Mangan
0.102
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
35
μg
retinol
0
μg
beta karoten
16
μg
witamina D
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.018
mg
foliany (kwas foliowy)
31
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
2.9
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd392153 buy strattera cafergot triamterene
wh0cd805532 hydrochlorothiazide celexa levaquin propranolol prednisone levaquin clindamycin order ...
wh0cd425002 erythoromycin without prescription buy elimite
wh0cd337793 Erythromycin AmEx Inderal With No Prescription
wh0cd392153 bupropion buy arimidex tadalafil buy prednisone buy yasmin online azithromycin
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.25