Mangostan właściwy

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Owoce rośliny należącej do rodziny dziurawcowatych. Występuje w regionach o tropikalnym klimacie.
Zastosowanie
Mangostan można jeść na surowo lub stosować jako składnik kompotów sałatek oraz soków. Nadaje się też do lodów, deserów, sosów oraz sorbetów.
Smak
Mangostan w smaku przypomina połączenie ananasa i brzoskwini.
Kolor
Z zewnątrz jest koloru brązowo-fioletowego, wewnątrz biały.
Kształt
Owoc ma kulisty kształt.
Rozmiar
Rozmiarem podobny do jabłka.
Sposób przechowywania
Należy go przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże owoce powinny być jędrne i ciemno fioletowe. Miąższ podzielony jest na 4 lub 6 segmentów o białej barwie z delikatną, różową błoną oraz nasieniem.
Dobre źródło
Zawiera witaminę C oraz cukry.
Nazwa regionalna lub potoczna
W Polsce znany jako smaczelnia.
Nazwa w języku angielskim
Purple Mangosteen
Nazwa w języku francuskim
Mangoustanier
Nazwa w języku niemieckim
Mangostane
Nazwa łacińska
Garcinia mangostana

Mangostan właściwy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
305
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
73
kcal
Woda
80.1
g
Popiół
0.2
g
Białko ogółem
0.41
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.41
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
17.9
g
Błonnik pokarmowy
1.8
g
Sód
7
mg
Potas
48
mg
Wapń
12
mg
Fosfor
8
mg
Magnez
13
mg
Żelazo
0.3
mg
Cynk
0.21
mg
Miedź
0.069
mg
Mangan
0.102
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
35
μg
retinol
0
μg
beta karoten
16
μg
witamina D
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.018
mg
foliany (kwas foliowy)
31
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
2.9
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Nigdy nie doceniałem tego napoju. Jest w porównaniu z innymi napojami gazowanymi wyjątkowo ...
Nazywają się familijne a zawierają tłuszcz utwardzony ,który powoduje: znacznie ...
słyszałam, że grapefruit jest owocem dla odchudzających, się ale tak na dobrą sprawę każdy ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.639