Opis:
Zastosowanie
Mięso z palii nadaje się do pieczenia, smażenia, duszenia, grillowania, marynowania, konserwowania i wędzenia. Mięso ma jasno-pomarańczowy kolor, jest jędrne i ma delikatny smak. Rybę najlepiej doprawiać tylko solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny, gdyż nadmiar przypraw może tłumić charakterystyczny smak. Palia bardzo dobrze smakuje z gęstymi, śmietanowymi sosami. Należy do ryb ubogich w ości.
Występowanie
Palia jeziorowa występuje w centralnej Kanadzie i północnej Anglii.
Gatunek, rodzina
Należy do rzędu łososiokształnych, rodziny łososiowatych.
Cechy charakterystyczne
Palię jeziorową charakteryzuje wydłużone ciało (silnie wygrzbiecone u starszych osobników), bardzo małe łuski (do 200 wzdłuż linii bocznej), dolna szczęka z wyraźnie zakrzywionym hakiem. Strona grzbietowa oliwkowo-zielona, boki jaśniejsze, brzuch w odcieniach żółci i czerwieni. U młodych ryb występują prążki na bokach. Na głowie, tułowiu i płetwie grzbietowej znajdują się jasne, nieregularne, plamy. Palia jeziorowa osiąga około 40-80cm długości.
Nazwa regionalna lub potoczna
Golec
Nazwa w języku angielskim
Lake trout
Nazwa w języku francuskim
Salvelinus namaycush
Nazwa w języku niemieckim
Amerikanischer Seesaibling

Palia jeziorowa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
790
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
189
kcal
Białko ogółem
24.9
g
Białko zwierzęce
24.9
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
71.4
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Sód
0
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Popcorn- Aro ~ Gość
online slots offers online roulette ipad fruit machine for sale hull online roulette quick ...
online roulette flash game online slots mobile phone online casino 25 free no deposit mobile ...
slots på internet new gambling games the online casino pokerstars no deposit bonus real ...
online roulette double up system free online slots 5 reels quiet riot soaring eagle ...
yellowhead casino new online slots 2015 online casinos that pay real cash no deposit bonus ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.224