Opis:
Zastosowanie
Mięso z palii nadaje się do pieczenia, smażenia, duszenia, grillowania, marynowania, konserwowania i wędzenia. Mięso ma jasno-pomarańczowy kolor, jest jędrne i ma delikatny smak. Rybę najlepiej doprawiać tylko solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny, gdyż nadmiar przypraw może tłumić charakterystyczny smak. Palia bardzo dobrze smakuje z gęstymi, śmietanowymi sosami. Należy do ryb ubogich w ości.
Występowanie
Palia jeziorowa występuje w centralnej Kanadzie i północnej Anglii.
Gatunek, rodzina
Należy do rzędu łososiokształnych, rodziny łososiowatych.
Cechy charakterystyczne
Palię jeziorową charakteryzuje wydłużone ciało (silnie wygrzbiecone u starszych osobników), bardzo małe łuski (do 200 wzdłuż linii bocznej), dolna szczęka z wyraźnie zakrzywionym hakiem. Strona grzbietowa oliwkowo-zielona, boki jaśniejsze, brzuch w odcieniach żółci i czerwieni. U młodych ryb występują prążki na bokach. Na głowie, tułowiu i płetwie grzbietowej znajdują się jasne, nieregularne, plamy. Palia jeziorowa osiąga około 40-80cm długości.
Nazwa regionalna lub potoczna
Golec
Nazwa w języku angielskim
Lake trout
Nazwa w języku francuskim
Salvelinus namaycush
Nazwa w języku niemieckim
Amerikanischer Seesaibling

Palia jeziorowa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
790
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
189
kcal
Białko ogółem
24.9
g
Białko zwierzęce
24.9
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
71.4
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Sód
0
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nie tylko pierogi warto w tej restauracji zjeśc, ale także ruskie i kopytka. Wszystko jest ...
Halo ,,czy będąc w helsinkach czyli na południu finlandii możesz oceniać kuchnie fińska i ...
Dla Joanny, bałkanistki: Też miałem ten problem z kawą paloną na bałkańską modłę - taka ...
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.235