Opis:
Zastosowanie
Rzodkiewki możemy jeść na surowo, w takiej postaci dodawać do kanapek, past lub sałatek. Ze względu na atrakcyjny wygląd możemy używać jej do dekorowania innych potraw.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny kapustowatych.
Występowanie
Występuje na wszytskich kontynentach.
Sezony występowania
Dostępna jest przez cały rok.
Rozmiar
Jest warzywem niewielkich rozmiarów. Średnica rzodkiewki wynosi około 3-4 cm. Skórka może być biała, różowa lub czerwona. Miąższ natomiast powinien być biały.
Smak
Rzodkiewka ma ostry, piekący smak.
Zapach
Zapach rzodkiewki jest ostry i wyrazisty.
Ocena świeżości
Świeże rzodkiewki powinny mieć jędrną, gładką, lekko połyskującą i niepomarszczoną skórkę.Owoce rzodkiewki będą dłużej świeże, jeśli oderwiemy od nich zieloną nać.
Sposób przygotowania
Z rzodkiewki należy odciąć korzonki i listki, umyć w zimnej wodzie, a następnie osuszyć.
Sposób przechowywania
Należy przechowywać ją w chłodnym miejscu, którego temperatura nie przekracza 7-8 °C.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inaczej nazywana rzodkiewką zwyczajną.
Nazwa w języku angielskim
Radish
Nazwa w języku francuskim
Radis
Nazwa w języku niemieckim
Radieschen
Nazwa łacińska
Raphanus sativus subsp. sativus

Rzodkiewka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
57
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
14
kcal
Woda
93.8
g
Popiół
0.6
g
Białko ogółem
1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
4.4
g
Sacharoza
0.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
2.5
g
Izoleucyna
48
mg
Leucyna
64
mg
Lizyna
49
mg
Metionina
13
mg
Cystyna
13
mg
Fenyloalanina
49
mg
Tyrozyna
21
mg
Treonina
41
mg
Tryptofan
5
mg
Walina
68
mg
Arginina
93
mg
Histydyna
24
mg
Alanina
41
mg
Kwas asparginowy
88
mg
Kwas glutaminowy
289
mg
Glicyna
33
mg
Prolina
31
mg
Seryna
31
mg
Sód
11
mg
Potas
236
mg
Wapń
29
mg
Fosfor
19
mg
Magnez
7
mg
Żelazo
0.8
mg
Cynk
0.26
mg
Miedź
0.04
mg
Mangan
0.09
mg
Jod
8
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
2
μg
retinol
0
μg
beta karoten
9
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.01
mg
witamina B1 (tiamina)
0.026
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.017
mg
Niacyna
0.26
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.08
mg
foliany (kwas foliowy)
24
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
20.6
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.04
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.05
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.02
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.02
g
Kwas linolowy
0.02
g
Linolenowy
0.06
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.08
g

Przepisy z produktem:

Szparagi owinięte w pikantne salami z poszetowym jajkiem i nowalijkami
Sos: Do obranego i pokrojonego pomidora dodajemy wszystkie składniki sosu i miksujemy za ...
Chłodnik z zielonego ogórka, mięty i imbiru z pokruszonym serem kozim.
Wlewamy do miski jogurt. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy po długości na pół i łyżeczką ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.261
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});