Opis:
Definicja
Owoc tropikalnego drzewa wywodzącego się z Chin. W Europie znany zazwyczaj jako owoc z puszki.
Zastosowanie
Longan często jest składnikiem wielu dań w kuchni azjatyckiej. Można go dodawać do deserów, zup, sałatek oraz sosów.
Smak
Ma kwaskowaty, orzeźwiający smak.
Kolor
Owoce są żólto-brązowe, o matowej skórze i półprzejrzystym, białym miąższu z małą, brązową pestką.
Kształt
Charakteryzuje się owalnym lub okrągłym kształtem.
Rozmiar
Osiąga około 3 cm średnicy.
Sposób przechowywania
Neleży go przechowywać w lodówce.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże owoce mają nieprzebarwioną skórę i są lekko sprężyste.
Dobre źródło
Zawiera dużo witaminy C i soli mineralnych.
Nazwa regionalna lub potoczna
Longan nazywany jest równiez okiem smoka.
Nazwa w języku angielskim
Longan
Nazwa w języku francuskim
Longane
Nazwa w języku niemieckim
Longan-Baum
Nazwa łacińska
Dimocarpus longan

Longan wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
251
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
60
kcal
Woda
82.3
g
Popiół
0.7
g
Białko ogółem
1.31
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.31
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
15.14
g
Błonnik pokarmowy
1.1
g
Izoleucyna
58
mg
Leucyna
56
mg
Lizyna
54
mg
Metionina
34
mg
Fenyloalanina
36
mg
Tyrozyna
25
mg
Treonina
30
mg
Tryptofan
13
mg
Walina
58
mg
Arginina
35
mg
Histydyna
12
mg
Alanina
157
mg
Kwas asparginowy
126
mg
Kwas glutaminowy
209
mg
Glicyna
42
mg
Prolina
42
mg
Seryna
48
mg
Sód
0
mg
Potas
266
mg
Wapń
1
mg
Fosfor
21
mg
Magnez
10
mg
Żelazo
0.13
mg
Cynk
0.05
mg
Miedź
0.169
mg
Mangan
0.052
mg
witamina B1 (tiamina)
0.03
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.14
mg
Niacyna
0.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
84
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Sernix ~ Gość
quick payday loans of newark fast loans in 1 hour quick loans online no credit check quick loans ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.246