Opis:
Zastosowanie
Ze względu na swoje wysokie walory smakowe, orzechy te mogą być dodatkiem do wielu słodkich, cukierniczych przysmaków, ciast, ciasteczek oraz tortów. Służy również do aromatyzowania kaw.
Gatunek, rodzina
Należy on do rodziny Euphorbiaceae.
Nazwa regionalna lub potoczna
Potocznie nazywany jest manketti.
Występowanie
Występuje w południowej Afryce.
Smak
Smak ma zbliżony do orzechów nerkowca lub migdałów.
Zapach
Odznacza się przyjemnym, aromatycznym, słodkim zapachem.
Kolor
Charakteryzuje się brązowym kolorem.
Kształt
Może mieć owalny, eliptyczny, jajowaty kształt.
Rozmiar
Nie osiągają dużych rozmiarów, mają zazwyczaj około 2-3 cm. średnicy.
Sposób przechowywania
Orzechy te powinny być przechowywane w chłodnych, suchych pomieszczeniach.
Sposób przygotowania
Jadalny jest tylko miękki, gąbczasty środek orzecha. Po rozłupaniu, może być jedzony na surowo lub przetworzony.
Ciekawostki
Z orzechów mongongo wytwarzany jest olej, który ma właściwości regenerujące.
Nazwa łacińska
Schinziophyton rautanenii
Nazwa w języku angielskim
Mongongo

Mongongo wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2177
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
520
kcal
Woda
6.6
g
Białko ogółem
24
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
24
g
Cholesterol
0
mg
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
2.9
g
Wapń
193
mg
Magnez
527
mg
Żelazo
3.7
mg
Cynk
4
mg
Miedź
2.8
mg
retinol
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
565
mg
witamina B1 (tiamina)
0.3
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
0.3
mg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
15
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
9.7
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
10.3
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
24.5
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.252
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});