Jesiotr bajkalski

Opis:
Zastosowanie
Mięso tej ryby idealnie nadaje się do smażenia i pieczenia. Świetnie sprawdza się jako danie główne lub dodatek. Jada się również ikrę jesiotra w postaci kawioru.
Występowanie
Ten gatunek zamieszkuje jezioro Bajkał oraz wody i rzeki Mongolii.
Systematyka - Rodzina
Należy do rodziny jesiotrowate.
Cechy charakterystyczne
Jesiotr bajkalski osiąga długość nawet 120 cm. Charakteryzuje się bardzo powolnym wzrostem. Dawniej osobniki ważące około 125 kg spotykano bardzo często. Dziś ryba znajduje się na liście gatunków zagrożonych.
Nazwa w języku angielskim
Baikal sturgeon
Nazwa w języku niemieckim
Baikal-Stör
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Mi bardzo smakuje, jeden z lepszych pasztetow w smaku i jakosciowo tez.
Żeby wyszło trzeba umieć !
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.425