Definicja
Roślina należąca do rodziny kaktusowatych. Obecnie uprawia się ją w Azji i Australii. Kwitnie wyłącznie w nocy, dlatego jej kwiaty zyskały miano Królowej Nocy.
Zastosowanie
Owoce głównie jada się na surowo. Ponadto wykorzystuje się je do produkcji soków i win. Stanowią także świetny dodatek do deserów lodowych i herbat.
Smak
Ma słodki, orzeźwiający smak.
Kolor
Skórka jest koloru różowego.
Kształt
Owoce charakteryzują się owalnym kształtem.
Rozmiar
Osiągają około 12 cm długości.
Sposób przechowywania
Można je przechowywać w temperaturze pokojowej, w której zachowują świeżość przez około półtora tygodnia.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże owoce powinny być jędrne.
Dobre źródło
Pitahaya zawiera dużo fosforu i wapnia, a także witaminy B, C i E.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa tego owocu to pitaja.
Nazwa w języku angielskim
Nazwa w języku francuskim
Nazwa w języku niemieckim
Nazwa łacińska