Opis:
Definicja
Roślina należąca do rodziny kaktusowatych. Obecnie uprawia się ją w Azji i Australii. Kwitnie wyłącznie w nocy, dlatego jej kwiaty zyskały miano Królowej Nocy.
Zastosowanie
Owoce głównie jada się na surowo. Ponadto wykorzystuje się je do produkcji soków i win. Stanowią także świetny dodatek do deserów lodowych i herbat.
Smak
Ma słodki, orzeźwiający smak.
Kolor
Skórka jest koloru różowego.
Kształt
Owoce charakteryzują się owalnym kształtem.
Rozmiar
Osiągają około 12 cm długości.
Sposób przechowywania
Można je przechowywać w temperaturze pokojowej, w której zachowują świeżość przez około półtora tygodnia.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże owoce powinny być jędrne.
Dobre źródło
Pitahaya zawiera dużo fosforu i wapnia, a także witaminy B, C i E.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa tego owocu to pitaja.
Nazwa w języku angielskim
Red Pitaya
Nazwa w języku francuskim
Fruit du dragon
Nazwa w języku niemieckim
Drachenfrucht
Nazwa łacińska
Hylocereus undatus

Pitahaya wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
210
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
50
kcal
Woda
90
g
Popiół
0.7
g
Białko ogółem
0.5
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.5
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
14
g
Błonnik pokarmowy
0.9
g
Wapń
10
mg
Fosfor
36
mg
Żelazo
0.7
mg
Niacyna
0.45
mg
witamina C
25
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Jak można coś takiego wciskać ludziom?! Ohyda! Przy pierwszym kęsie wyczułam mannę, a ...
swietnie
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.332