Opis:
Zastosowanie
Może być używany jako dodatek do surówek, sałatek, twarożków, zup oraz kanapek.
Gatunek, rodzina
Szczypiorek należy do rodziny czosnkowatych.
Występowanie
Powszechnie uprawiany jest w Europie, Ameryce Północnej i Azji.
Sezony występowania
Pierwsze młode cebulki wraz ze szczypiorkiem zbiera się już pod koniec wiosny. Ostatnie natomiast powinny być zerwane jesienią, przed przymrozkami. Najlepszym sezonem na świeży szczypiorek jest wiosna, lato i jesień.
Rozmiar
Osiąga on długość do 20cm.
Smak
Szczypiorek ma ostry, a jednocześnie lekko słodki smak.
Kolor
Jego igiełkowate liście mają intensywnie zieloną barwę.
Ocena świeżości
Świeży szczypiorek powinien być jędrny i w miarę sztywny. Nieświeży można rozpoznać po zwiotczałych, opadających łodyżkach oraz po tym, że po przekrojeniu są one nadmiernie śliskie w środku.
Sposób przygotowania
Przed użyciem szczypiorek należy obciąć możliwie najbliżej zakończenia cebulki i dokładnie umyć.
Sposób przechowywania
Nie nadaje się do długiego przechowywania. Przechowujemy go w lodówce, ale nie dłużej niż przez kilka dni.
Ciekawostki
Przez niektórych szczypiorek uważany jest za roślinę leczniczą. Przypisuje się mu działanie poprawiające metabolizm oraz obniżanie ciśnienia.
Nazwa w języku angielskim
Chives
Nazwa w języku francuskim
Ciboulette
Nazwa w języku niemieckim
Schnittlauch
Nazwa łacińska
Allium schoenoprasum

Szczypiorek wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
123
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
29
kcal
Woda
90.3
g
Popiół
0.9
g
Białko ogółem
4.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
4.1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
3.9
g
Sacharoza
0.2
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
2.5
g
Izoleucyna
197
mg
Leucyna
358
mg
Lizyna
251
mg
Metionina
88
mg
Cystyna
68
mg
Fenyloalanina
253
mg
Tyrozyna
175
mg
Treonina
213
mg
Tryptofan
53
mg
Walina
261
mg
Arginina
246
mg
Histydyna
94
mg
Alanina
241
mg
Kwas asparginowy
486
mg
Kwas glutaminowy
497
mg
Glicyna
210
mg
Prolina
226
mg
Seryna
182
mg
Sód
2
mg
Potas
252
mg
Wapń
97
mg
Fosfor
52
mg
Magnez
26
mg
Żelazo
1.3
mg
Cynk
0.51
mg
Miedź
0.07
mg
Mangan
0.53
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
567
μg
retinol
0
μg
beta karoten
3400
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.6
mg
witamina B1 (tiamina)
0.081
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.087
mg
Niacyna
0.35
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.18
mg
foliany (kwas foliowy)
105
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
41
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.1
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.11
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.02
g
Kwas linolowy
0.16
g
Linolenowy
0.35
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.51
g

Przepisy z produktem:

Szparagi owinięte w pikantne salami z poszetowym jajkiem i nowalijkami
Sos: Do obranego i pokrojonego pomidora dodajemy wszystkie składniki sosu i miksujemy za ...
Stek sous vide w duecie warzyw gotowanych w próżni
Umyte ziemniaki kroimy w plastry ok 1,5cm, solimy i pieprzymy dodajemy odrobinę masła pakujemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.275
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});