Opis:
Nazwa łacińska
Lens culinaris Medik
Nazwa w języku angielskim
Lentil
Nazwa w języku francuskim
Lentille
Nazwa w języku niemieckim
Linsen
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny bobowatych.
Występowanie
Soczewica jadalna pochodzi z zachodniej Azji. Obecnie najbardziej rozpowszechniona jest w krajach Bliskiego Wschodu. W Europie największe zbiory tego warzywa odbywają się we Francji oraz Hiszpanii. W Polsce soczewica uprawiana jest rzadko.
Sezony występowania
Suche nasiona soczewicy dostępne są przez cały rok.
Rozmiar
W podłużnych strączkach soczewicy znajduje się od 1 do 3 okrągłych, spłaszczonych ziaren. Ziarna te osiągają rozmiar od 3 do 9mm.
Smak
Charakteryzuje się lekko mącznym smakiem.
Kolor
Kolor ziaren soczewicy zależy od odmiany. Ziarna mogą być koloru czerwonego, żółtego, zielonego i brązowego.
Ocena świeżości
Ziarna powinny być twarde, gładkie i bez przebarwień.
Sposób przechowywania
Nasiona soczewicy najlepiej znoszą przechowywanie w suchym, zacienionym miejscu.
Sposób przygotowania
Podobnie jak wszystkie inne strączkowe, soczewicę przed ugotowaniem należy umyć, przebrać i moczyć od 30-60 min. Do garnka w którym będzie się gotowała, należny wlać 3 razy więcej wody niż jest ziarna i doprowadzić do wrzenia.
Zastosowanie
Stosować ją można jako składnik sałatek, surówek, zup, pasztetów, pierogów, puree oraz jako dodatek do lasagne i spaghetti. Znakomicie nadaje się do wegetariańskich chlebów oraz pasztecików.

Soczewica wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1369
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
327
kcal
Woda
11.9
g
Popiół
2.2
g
Białko ogółem
25.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
25.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
57.5
g
Sacharoza
1.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
44.5
g
Błonnik pokarmowy
8.9
g
Izoleucyna
1137
mg
Leucyna
2010
mg
Lizyna
1888
mg
Metionina
210
mg
Cystyna
254
mg
Fenyloalanina
1380
mg
Tyrozyna
839
mg
Treonina
1049
mg
Tryptofan
254
mg
Walina
1303
mg
Arginina
2264
mg
Histydyna
718
mg
Alanina
1137
mg
Kwas asparginowy
3037
mg
Kwas glutaminowy
4308
mg
Glicyna
1093
mg
Prolina
1137
mg
Seryna
1380
mg
Sód
2
mg
Potas
874
mg
Wapń
46
mg
Fosfor
301
mg
Magnez
71
mg
Żelazo
5.8
mg
Cynk
3.34
mg
Miedź
0.85
mg
Mangan
1.35
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
10
μg
retinol
0
μg
beta karoten
60
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.22
mg
witamina B1 (tiamina)
1.072
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.446
mg
Niacyna
2.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.6
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
3
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.39
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.03
g
Kwas arachidowy
0.03
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.45
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.51
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.03
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.54
g
Kwas linolowy
1.14
g
Linolenowy
0.27
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.41
g

Przepisy z produktem:

Papryka faszerowana soczewicą
Ciecierzycę gotujemy około 40 minut we wrzącej wodzie, tak, by była miękka. Następnie ...
Zupa z soczewicy
Soczewicę przebieramy, myjemy i gotujemy. Doprowadzamy do wrzenia, ciemno zabarwioną wodę ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.256
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});