Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Opis ogólny
Mezcal jest to alkohol otrzymany w wyniku dwukrotnej destylacji sfermentowanego soku z agawy zielonej. Chociaż sam mezcal i tequila są bardzo podobne do siebie nie należy ich mylić. To co wyróżnia mezcal od tequili to na pewno surowiec i sposób produkcji. Mezcal dzielimy na trzy rodzaje: -White lub Blanco, oznacza to że mezcal leżakuje w szklanych bańkach nie krócej niż dwa miesiące. -Reposado, leżakowany w dębowych beczkach od dwóch miesięcy do jednego roku. -Anejo, leżakowany powyżej jednego roku w dębowych beczkach, okres leżakowania może być podany na etykiecie alkoholu.
Zawartość alkoholu
35% - 40%
Sposób produkcji
Głównymi składnikami mescalu są szyszki i łodygi 20 różnych odmian agawy zielonej. Prawo Meksyku mówi że mezcal można produkować wszędzie, ale tylko z regionu Oaxaca uważa się za najlepszy ze względu na jakość surowca. \"Norma Oficial Mexicana 70\" dopuszcza do produkcji tylko 20 odmian agawy zielonej, ale wiadomo że w całym kraju mezcal produkowany jest z około 50 odmian. W pierwszym etapie produkcji mezcalu należy agawę zebrać z pola i rozdrobnić na małe cząstki. Tak przygotowany surowiec należy sfermentować i poddać dwukrotnej destylacji. Ponieważ prawo pozwala dopuścić do obrotu tylko mezcal o zawartości alkoholu od 35%- 40%, otrzymany alkohol rozcieńcza się wodą a następnie poddaje starzeniu. Proces leżakowania przebiega w drewnianych beczkach lub szklanych bańkach w zależności jaki jaki rodzaj mezcalu chcemy uzyskać.
Pochodzenie
Meksyk
Skład
Agawa zielona, woda
Sposób podawania
Mezcal podawany jest podobnie jak tequila. Meksykanie piją mezcal zazwyczaj zagryzając cząstką limonki. Europejczycy postępują podobnie, zagryzając limonką i solą z ususzonym gusano dodawanym do butelki.
Sposób przechowywania
Nie wystawiać na promienie słoneczne. Unikać wielokrotnej zmiany temperatury.
Komentarz
W dalszym ciągu w Polsce spożycie mezcalu jest niewielkie. Związane jest to z małą wiedzą na temat tego alkoholu. Wielu z nas odstrasza larwa motyla znajdująca się w butelce. Nie zmienia to jednak smaku a jedynie jest znakiem oryginalności produktu. Gusanos de maguey, bo tak brzmi prawidłowa nazwa larwy, żeruje na agawie nic nie oddając w zamian. Kolejnym dodatkiem do butelki może być mały woreczek przyczepiony do jej szyjki, w którym znajduje się ususzony i sproszkowany gusanos z solą. Jest to kolejny znak od producenta o najwyższej jakości produktu. Po dzień dzisiejszy mezcal produkowany jest w małych rodzinnych gorzelniach, zazwyczaj połączonych ze sklepem. Nadaje to niezwykłego charakteru i bliskości między konsumentem a właścicielem firmy produkującej mezcal.
Nazwa rozszerzona
Mescal,Aquardiente de maguey
Nazwa w języku angielskim
Mescal

Mezcal wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
405
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
97
kcal
Białko ogółem
0
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Potas
0.8
mg
Wapń
0
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.171
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});