Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Opis ogólny
Rum jest wysokoprocentowym napojem alkoholowym o charakterystycznym smaku. Otrzymywany jest w procesie destylacji zacierów melasy i/lub soku z trzciny cukrowej. Może być leżakowany w beczkach. Jest jednym z najbardziej klasycznych alkoholi na świecie. Jego produkcja i klasyfikacja nie podlega żadnym normom. Występuje pod wieloma nazwami w zależności od języka: po angielsku rum, po francusku rhum, po hiszpańsku ron. Nie wiadomo skąd dokładnie pochodzi, nie ma swojej jednej ojczyzny. Można powiedzieć, że specjalizują się w jego produkcji kraje karaibskie i niektóre dawniej posiadające kolonie w tym rejonie. Początki rumu jako wyrobu z trzciny cukrowej sięgają prawdopodobnie czasów antycznych Indii i Chin. Do Europy dotarł poprzez kraje arabskie. Na Karaiby podążył za Krzysztofem Kolumbem, który to zabrał ze sobą sadzonki trzciny cukrowej. Klimat okazał się korzystny i to właśnie na Barbadosie, jako pierwszym, zaczęto masowo go produkować. Dla wszystkich alkoholi określanych mianem rumu jest jedna wspólna cecha- trzcina cukrowa. Z niej wyrabiane są wszystkie gatunki rumu nie zależnie od miejsca. Pochodzenie nazwy rumu też nie jest dokładnie ustalone. Być może pochodzi ona od łacińskiej nazwy cukru- \"Saccharum\", albo od słowa rumbullion, slangowego określenia zamieszek do których przyczyniał się ten trunek.
Zawartość alkoholu
40-75%
Sposób produkcji
Trzcinę cukrową kroi się i miażdży w prasach by wycisnąć sok. Taki sok jest dwukrotnie podgrzewany prawie do temperatury wrzenia w celu uzyskania gęstego syropu. Krystalizuje się z niego cukier, który jest oddzielany. Resztę w postaci melasy poddaje się fermentacji. Tak otrzymany zacier destyluje się w alembikach lub aparatach kolumnowych. W zależności od przeznaczenia, rum może być leżakowany w beczkach dębowych, w szklanych zbiornikach lub nie leżakowany wcale.
Skład
Trzcina cukrowa, woda.
Sposób podawania
Coraz rzadziej pija się rum bez dodatków, choć warto spróbować szczególnie te które trochę dłużej poleżą w beczce. Podajemy go w takim przypadku w kieliszkach do koniaku. Aktualnie rum jest bardzo popularnym składnikiem koktajli. Rum znajduje też zastosowanie w kuchni, np: do ciemnych sosów, ciast czy deserów.
Sposób przechowywania
Rum przechowujemy w zaciemnionym miejscu. Nie schładzamy go przed podaniem.
Nazwa w języku angielskim
Rum
Nazwa w języku francuskim
Rhum

Rum wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kcal]
231
kcal
Woda
66.6
g
Białko ogółem
0
g
Węglowodany ogółem
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g

Przepisy z produktem:

Tort kawowo-marcepanowy z lukrem rumowym
Połowę marcepana rozkruszamy i wkładamy do miski. Wlewamy 2 łyżki wody, dodajemy 6 żółtek ...
Krem kawowy z bitą śmietaną
Wyjmujemy krem z zamrażalnika.Dekorujemy bitą śmietaną.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Sernix ~ Gość
short term payday loans guaranteed loans for bad credit best short term loans short term fast cash ...
buy essay online buy an essay paper online essay https://buyessay.us.com - buy essays
payday loans for bad credit personal loans for bad credit bad credit personal loans nyc ...
buy essay buy college essays help for essay writing buy persuasive essay
custom essay writing services essay writing service essay writing services reviews essay writing ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.187