Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Opis ogólny
Rum jest wysokoprocentowym napojem alkoholowym o charakterystycznym smaku. Otrzymywany jest w procesie destylacji zacierów melasy i/lub soku z trzciny cukrowej. Może być leżakowany w beczkach. Jest jednym z najbardziej klasycznych alkoholi na świecie. Jego produkcja i klasyfikacja nie podlega żadnym normom. Występuje pod wieloma nazwami w zależności od języka: po angielsku rum, po francusku rhum, po hiszpańsku ron. Nie wiadomo skąd dokładnie pochodzi, nie ma swojej jednej ojczyzny. Można powiedzieć, że specjalizują się w jego produkcji kraje karaibskie i niektóre dawniej posiadające kolonie w tym rejonie. Początki rumu jako wyrobu z trzciny cukrowej sięgają prawdopodobnie czasów antycznych Indii i Chin. Do Europy dotarł poprzez kraje arabskie. Na Karaiby podążył za Krzysztofem Kolumbem, który to zabrał ze sobą sadzonki trzciny cukrowej. Klimat okazał się korzystny i to właśnie na Barbadosie, jako pierwszym, zaczęto masowo go produkować. Dla wszystkich alkoholi określanych mianem rumu jest jedna wspólna cecha- trzcina cukrowa. Z niej wyrabiane są wszystkie gatunki rumu nie zależnie od miejsca. Pochodzenie nazwy rumu też nie jest dokładnie ustalone. Być może pochodzi ona od łacińskiej nazwy cukru- \"Saccharum\", albo od słowa rumbullion, slangowego określenia zamieszek do których przyczyniał się ten trunek.
Zawartość alkoholu
40-75%
Sposób produkcji
Trzcinę cukrową kroi się i miażdży w prasach by wycisnąć sok. Taki sok jest dwukrotnie podgrzewany prawie do temperatury wrzenia w celu uzyskania gęstego syropu. Krystalizuje się z niego cukier, który jest oddzielany. Resztę w postaci melasy poddaje się fermentacji. Tak otrzymany zacier destyluje się w alembikach lub aparatach kolumnowych. W zależności od przeznaczenia, rum może być leżakowany w beczkach dębowych, w szklanych zbiornikach lub nie leżakowany wcale.
Skład
Trzcina cukrowa, woda.
Sposób podawania
Coraz rzadziej pija się rum bez dodatków, choć warto spróbować szczególnie te które trochę dłużej poleżą w beczce. Podajemy go w takim przypadku w kieliszkach do koniaku. Aktualnie rum jest bardzo popularnym składnikiem koktajli. Rum znajduje też zastosowanie w kuchni, np: do ciemnych sosów, ciast czy deserów.
Sposób przechowywania
Rum przechowujemy w zaciemnionym miejscu. Nie schładzamy go przed podaniem.
Nazwa w języku angielskim
Rum
Nazwa w języku francuskim
Rhum

Rum wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kcal]
231
kcal
Woda
66.6
g
Białko ogółem
0
g
Węglowodany ogółem
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g

Przepisy z produktem:

Tort kawowo-marcepanowy z lukrem rumowym
Połowę marcepana rozkruszamy i wkładamy do miski. Wlewamy 2 łyżki wody, dodajemy 6 żółtek ...
Krem kawowy z bitą śmietaną
Wyjmujemy krem z zamrażalnika.Dekorujemy bitą śmietaną.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.358
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});