Opis:
Zastosowanie
Olej rzepakowy można stosować zarówno na zimno i na gorąco. Świetnie nadaje się do surówek. Ponadto używa się go do produkcji majonezów i margaryn.
Kolor
Olej rzepakowy ma jasnożółty kolor.
Sposób przechowywania
Należy go przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
Wpływ na organizm
Olej rzepakowy zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na organizm-obniżają frakcję LDL cholesterolu, czyli tzw. \"złego cholesterolu\", co zmniejsza ryzyko rozwinięcia się miażdżycy i chorób serca. Ponadto olej rzepakowy jest dobrym źródłem witaminy E, która opóźnia starzenie się organizmu.
Ciekawostki
Naturalny olej rzepakowy zawiera szkodliwy dla zdrowia kwas erukowy. Dlatego też na rynku znajdują się jedynie oleje produkowane z odmian o obniżonej zawartości tego związku lub całkowicie go pozbawione.
Nazwa w języku angielskim
Rapeseed oil
Nazwa w języku francuskim
Huile de colza
Nazwa w języku niemieckim
Rapsöl

Olej rzepakowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
3700
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
884
kcal
Woda
0
g
Popiół
0
g
Białko ogółem
0
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
0
mg
Leucyna
0
mg
Lizyna
0
mg
Metionina
0
mg
Cystyna
0
mg
Fenyloalanina
0
mg
Tyrozyna
0
mg
Treonina
0
mg
Tryptofan
0
mg
Walina
0
mg
Arginina
0
mg
Histydyna
0
mg
Alanina
0
mg
Kwas asparginowy
0
mg
Kwas glutaminowy
0
mg
Glicyna
0
mg
Prolina
0
mg
Seryna
0
mg
Sód
0
mg
Potas
0
mg
Wapń
0
mg
Fosfor
0
mg
Magnez
0
mg
Żelazo
0
mg
Cynk
0
mg
Miedź
0.04
mg
Mangan
0
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
26.73
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
0
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.02
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
4.5
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.05
g
Kwas stearynowy
1.44
g
Kwas arachidowy
0.52
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
6.95
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
55.49
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.1
g
Kwas erukowy
2.01
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
57.93
g
Kwas linolowy
19.53
g
Linolenowy
11.19
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
30.72
g

Przepisy z produktem:

Przegrzebki z pieczoną papryką na sosie z kukurydzy i limonki
Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy około 10 min. w temperaturze 180 stopni.Gdy skórka zacznie ...
Naleśniki w trzech kolorach z lodami i truskawkami.
Mus: Połowę truskawek miksujemy za pomocą blendera na postać musu. Resztę truskawek użyjemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.26
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});