Olej słonecznikowy

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Olej słonecznikowy dodawany jest do sałatek, surówek oraz majonezu. Może być używany zarówno na ciepło i na zimno. Jednak nie należy go podgrzewać do temperatury powyżej 100°C, ponieważ zawarte w nim kwasy tłuszczowe ulegają niekorzystnym przemianom.
Kolor
Olej słonecznikowy ma jasnożółty, prawie przezroczysty kolor.
Sposób przechowywania
Należy go przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
Wpływ na organizm
Olej słonecznikowy jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-6, które obniżają poziom \"złego cholesterolu\" we krwi.
Ciekawostki
Olej słonecznikowy znalazł również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Ma właściwości zmiękczające, przeciwzapalne i wygładzające skórę.
Nazwa w języku angielskim
Sunflower oil
Nazwa w języku francuskim
Huile de tournesol
Nazwa w języku niemieckim
Sonnenblumenöl

Olej słonecznikowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
3700
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
884
kcal
Woda
0
g
Popiół
0
g
Białko ogółem
0
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
0
mg
Leucyna
0
mg
Lizyna
0
mg
Metionina
0
mg
Cystyna
0
mg
Fenyloalanina
0
mg
Tyrozyna
0
mg
Treonina
0
mg
Tryptofan
0
mg
Walina
0
mg
Arginina
0
mg
Histydyna
0
mg
Alanina
0
mg
Kwas asparginowy
0
mg
Kwas glutaminowy
0
mg
Glicyna
0
mg
Prolina
0
mg
Seryna
0
mg
Sód
0
mg
Potas
0
mg
Wapń
0
mg
Fosfor
0
mg
Magnez
0
mg
Żelazo
0.1
mg
Cynk
0
mg
Miedź
0.02
mg
Mangan
0
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
46.71
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
0
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
6.36
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
3.66
g
Kwas arachidowy
0.27
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
11.05
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
19.31
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.14
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
19.45
g
Kwas linolowy
64.44
g
Linolenowy
0.61
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
65.05
g

Przepisy z produktem:

Kurczak z czosnkiem na makaronie
Pierś z kury myjemy, następnie kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej. ...
Sałatka makaronowa z brokułami
Makaron gotujemy al dente, a następnie odcedzamy i studzimy.Dokładnie opłukany brokuł ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.244
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});