Opis:
Zastosowanie
Wyłupane orzechy stanowią składnik mieszanek bakaliowych, można je jeść jako przekąskę. Ponadto mogą stanowić dodatek do sałatek owocowych, zielonych sałat, słodyczy, a także do dań mięsnych i farszy. Znajdują także zastosowanie w cukiernictwie, do wyrobu ciast, tortów oraz polew.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny nanerczowate.
Nazwa regionalna lub potoczna
Orzechy nerkowca nazywane są potocznie nanerczami zachodnimi, orzechami indyjskimi lub orzechami nanerczowymi.
Występowanie
Występują one w Indiach, Brazylii, Indonezji i Argentynie.
Smak
Smak orzechów nerkowca jest kwaśno-słodki i lekko migdałowy.
Kolor
Są one jasnożółtego, kremowego koloru.
Kształt
Kształtem przypominają ziarno fasoli.
Rozmiar
Nerkowce mają środnią długość do 2,5cm i około 1cm szerokości.
Sposób przechowywania
Orzechy te przechowuje się krótko w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Sposób przygotowania
Orzechy nerkowca praży się, a następnie wyjmuje z nich nasiona.
Ciekawostki
Olejek z orzechów nerkowca ma właściwości regenerujące. Stosowany jest zarówno w kulinariach oraz kosmetyce.
Nazwa łacińska
Anacardium occidentale
Nazwa w języku angielskim
Cashew nut
Nazwa w języku francuskim
Noix de cajou
Nazwa w języku niemieckim
Cashewnüsse

Orzech nerkowca wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2315
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
553
kcal
Woda
5.2
g
Popiół
2.5
g
Białko ogółem
18.22
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
18.22
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
33.49
g
Sacharoza
5.81
g
Laktoza
0
g
Skrobia
23.49
g
Błonnik pokarmowy
3.3
g
Izoleucyna
789
mg
Leucyna
1472
mg
Lizyna
928
mg
Metionina
362
mg
Cystyna
393
mg
Fenyloalanina
951
mg
Tyrozyna
508
mg
Treonina
688
mg
Tryptofan
287
mg
Walina
1094
mg
Arginina
2123
mg
Histydyna
456
mg
Alanina
837
mg
Kwas asparginowy
1795
mg
Kwas glutaminowy
4506
mg
Glicyna
937
mg
Prolina
812
mg
Seryna
1079
mg
Sód
12
mg
Potas
660
mg
Wapń
37
mg
Fosfor
593
mg
Magnez
292
mg
Żelazo
6.7
mg
Cynk
5.8
mg
Miedź
2.2
mg
Mangan
1.7
mg
retinol
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.9
mg
witamina B1 (tiamina)
0.423
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.058
mg
Niacyna
1.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.417
mg
foliany (kwas foliowy)
25
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0.5
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0.015
g
Kwas kaprynowy
0.015
g
Kwas laurynowy
0.015
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.015
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
3.916
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.046
g
Kwas stearynowy
3.223
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
7.8
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
23.519
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.138
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
23.8
g
Kwas linolowy
7.782
g
Linolenowy
0.062
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
7.8
g

Przepisy z produktem:

Sałatka z makaronem ryżowym
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, na wolnym ogniu, około 10 minut. Makaron nie powinien ...
Warzywa słodko-kwaśne
Rozgrzewamy 3 łyżki oleju w woku i wkładamy posiekany imbir, pokrojone w paski: marchew, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Dla Joanny, bałkanistki: Też miałem ten problem z kawą paloną na bałkańską modłę - taka ...
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
podpłomyka z ogniska jeszcze nie jadłam i chętnie spróbuję, sugeruję natomiast zrobić ...
Kiełbasa piwna ~ Gość
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.921