Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Mięso zwierząt łownych jest cenionym surowcem mięsnym. Najczęściej przyrządza się je poprzez pieczenie, poprzedzone często, ze względu na długi okres dojrzewania, bejcowaniem lub marynowaniem. Dziczyzna zawiera stosunkowo mało tłuszczu, dlatego często przed obróbką cieplną szpikuje się je paseczkami słoniny lub obkłada plastrami boczku, aby zapobiec wysychaniu mięsa i zapewnić mu właściwą soczystość. Powolne dojrzewanie dziczyzny można wykorzystać przy produkcji wędlin surowych dojrzewających, również do produkcji kiełbas suszonych i podsuszanych.
Smak
Delikatny i wysoko ceniony.
Zapach
Swoisty, dosyć intensywny zapach.
Kolor
Zazwyczaj mięso to ma jasnobrązowo-czerwoną barwę.
Przerost tłuszczowy
Tłuszcz w rozmieszczony jest w postaci niedużych skupisk w omięsnej wewnętrznej oraz pojedyńczo rozsianych małych komórek pomiędzy włóknami mięśniowymi.
Struktura mięsa
Mięso przypomina strukturą wieprzowinę. Delikatne, nieco bardziej zwarte włókna sprawiają, iż mięso dzików jest twardsze niż mięso trzody chlewnej.
Dobre źródło
Stanowi ono dobre źródło białka, przy równocześnie niskiej zawartości tłuszczu. Mięso to zawiera więcej związków mineralnych niż mięso zwierząt hodowlanych
Nazwa w języku angielskim
Wild boar meat
Nazwa w języku francuskim
Viande de sanglier sauvage
Nazwa w języku niemieckim
Wildschwein

Mięso z dzika wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
511
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
122
kcal
Woda
72.5
g
Popiół
1
g
Białko ogółem
21.5
g
Białko zwierzęce
21.5
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
75
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1039
mg
Leucyna
1748
mg
Lizyna
2120
mg
Metionina
530
mg
Cystyna
279
mg
Fenyloalanina
860
mg
Tyrozyna
767
mg
Treonina
1012
mg
Tryptofan
289
mg
Walina
1153
mg
Arginina
1493
mg
Histydyna
1091
mg
Alanina
1273
mg
Kwas asparginowy
1996
mg
Kwas glutaminowy
3341
mg
Glicyna
981
mg
Prolina
816
mg
Seryna
884
mg
Sód
114
mg
Potas
287
mg
Wapń
13
mg
Fosfor
120
mg
Magnez
41
mg
Żelazo
2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0.4
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.602
mg
witamina C
0
mg
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.04
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.58
g
Kwas stearynowy
0.33
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.13
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.3
g
Kwas linolowy
0.38
g
Linolenowy
0.02
g
Kwas arachidonowy
0.08
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.5
g

Przepisy z produktem:

Kiełbasa z dzika
Mięso mielimy w maszynce. Następnie dodajemy utarte przyprawy, sól, wodę, saletrę, roztarty ...
Papryka nadziewana mięsem z dzika
Paprykę czyścimy, płuczemy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy na pół twardo.Wystudzoną ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
niezle pasuje jeszcze do tego drobno krojony pomidor :)
najlepsza ze wszystkich, pyszności
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.245