Olej z pestek winogron

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Olej z pestek winogron doskonale nadaje się do sałatek, sosów i dressingów. Nie należy go stosować do smażenia i pieczenia, ponieważ zawarte w nim kwasy tłuszczowe pod wpływem wysokiej temperatury ulegają niekorzystnym przemianom.
Kolor
Olej z pestek winogron ma żółto-zielony lub zielony kolor.
Sposób przechowywania
Należy go przechowywać w zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Wpływ na organizm
Zawiera dużo kwasu linolowego, który obniża poziom frakcji LDL cholesterolu (\"złego cholesterolu\") i podwyższa poziom frakcji HDL (\"dobrego cholesterol\") we krwi. Ponadto jest dobrym źródłem witaminy E, która opóźnia starzenie się organizmu.
Ciekawostki
Olej z pestek winogron wykorzystuje się w produkcji kremów do pielęgnacji skóry.
Nazwa w języku angielskim
Grape seed oil
Nazwa w języku francuskim
Huile de pépins de raisin
Nazwa w języku niemieckim
Traubenkernöl

Olej z pestek winogron wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
3698.7
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
884
kcal
Białko ogółem
0
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
0
mg
Leucyna
0
mg
Lizyna
0
mg
Metionina
0
mg
Cystyna
0
mg
Fenyloalanina
0
mg
Tyrozyna
0
mg
Treonina
0
mg
Tryptofan
0
mg
Walina
0
mg
Arginina
0
mg
Histydyna
0
mg
Alanina
0
mg
Kwas asparginowy
0
mg
Kwas glutaminowy
0
mg
Glicyna
0
mg
Prolina
0
mg
Seryna
0
mg
Sód
0
mg
Potas
0
mg
Wapń
0
mg
Fosfor
0
mg
Magnez
0
mg
Żelazo
0
mg
Cynk
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
28.8
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
0
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
9.6
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
16.1
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
69.9
g

Przepisy z produktem:

Mozzarella z pomidorami
Ser osączamy z solanki i kroimy na cienkie plastry.Układamy na talerzyku.Skrapiamy octem, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.24
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});