Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Jest popularnym składnikiem wielu potraw kuchni staropolskiej. Może być jedzona na surowo z solą, w formie wędzonej oraz wędzonej z dodatkiem papryki. Ze słoniny wyrabia się smalec i skwarki.
Kolor
Słonina ma biały lub jasnokremowy kolor.
Sposób przechowywania
Należy ją przechowywać w lodówce.
Wpływ na organizm
Słonina dostarcza bardzo duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które podwyższają poziom cholesterolu LDL (\"złego cholesterolu\") we krwi.
Ciekawostki
W 2006 roku na Ukrainie odbył się pierwszy na świecie festiwal słoniny.
Nazwa w języku angielskim
Pork fat
Nazwa w języku francuskim
Lard
Nazwa w języku niemieckim
Speck

Słonina wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
3334
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
797
kcal
Woda
8.5
g
Popiół
0.1
g
Białko ogółem
2.4
g
Białko zwierzęce
2.4
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
99
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
482
mg
Leucyna
134
mg
Lizyna
144
mg
Metionina
42
mg
Cystyna
18
mg
Fenyloalanina
74
mg
Tyrozyna
56
mg
Treonina
88
mg
Tryptofan
18
mg
Walina
93
mg
Arginina
144
mg
Histydyna
56
mg
Alanina
134
mg
Kwas asparginowy
172
mg
Kwas glutaminowy
278
mg
Glicyna
236
mg
Prolina
153
mg
Seryna
79
mg
Sód
23
mg
Potas
27
mg
Wapń
1
mg
Fosfor
24
mg
Magnez
2
mg
Żelazo
0.3
mg
Cynk
0.06
mg
Miedź
0.01
mg
Mangan
0
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
2.34
mg
witamina B1 (tiamina)
0.43
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.14
mg
Niacyna
2.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.35
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.07
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
1.27
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.2
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
17.19
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.2
g
Kwas stearynowy
8.47
g
Kwas arachidowy
0.2
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
27.6
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0.6
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0.22
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
41.11
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.79
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
46.56
g
Kwas linolowy
4.96
g
Linolenowy
0.63
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.25
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
5.84
g

Przepisy z produktem:

Zupa po węgiersku
Mięso wołowe myjemy, a następnie kroimy w kosteczkę (2cm na 2cm).Następnie kroimy na małe ...
Babka ziemniaczana z cebulą
Surowe ziemniaki cienko kroimy i mieszamy z mąką. Dodajemy sól i pieprz według uznania. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.235
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});