Opis:
Zastosowanie
Używany jest do smarowania pieczywa, smażenia i pieczenia, szczególnie w kuchni staropolskiej. Często podaje się go z chlebem i ogórkiem kiszonym.
Kolor
Smalec może mieć kolor od białego do brązowego.
Sposób przechowywania
Należy go przechowywać w lodówce.
Wpływ na organizm
W smalcu przeważają nasycone kwasy tłuszczowe, które podwyższają poziom cholesterolu we krwi, skutkiem czego może być rozwój miażdżycy.
Ciekawostki
We wczesnym średniowieczu kromka chleba posmarowana smalcem była bardzo popularną przekąską.
Nazwa w języku angielskim
Lard
Nazwa w języku francuskim
Saindoux
Nazwa w języku niemieckim
Schmalz

Smalec wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
3682
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
880
kcal
Woda
0.5
g
Popiół
0
g
Białko ogółem
0
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
95
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
0
mg
Leucyna
0
mg
Lizyna
0
mg
Metionina
0
mg
Cystyna
0
mg
Fenyloalanina
0
mg
Tyrozyna
0
mg
Treonina
0
mg
Tryptofan
0
mg
Walina
0
mg
Arginina
0
mg
Histydyna
0
mg
Alanina
0
mg
Kwas asparginowy
0
mg
Kwas glutaminowy
0
mg
Glicyna
0
mg
Prolina
0
mg
Seryna
0
mg
Sód
1
mg
Potas
1
mg
Wapń
0
mg
Fosfor
1
mg
Magnez
0
mg
Żelazo
0.1
mg
Cynk
0.04
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.019
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
0
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.18
mg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0.03
g
Kwas laurynowy
0.02
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
1.35
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.01
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
26.21
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.3
g
Kwas stearynowy
14.98
g
Kwas arachidowy
0.18
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
43.55
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
41.85
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.48
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
44.48
g
Kwas linolowy
6.61
g
Linolenowy
0.68
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
7.56
g

Przepisy z produktem:

Golonka z grilla
Cebulę i ząbek czosnku drobno kroimy i smażymy na patelni, na smalcu, przyprawiamy solą i ...
Fasolka z pomidorami
Namoczoną i odcedzoną fasolę gotujemy do miękkości.Pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.241
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});