Opis:
Zastosowanie
Służy głównie do smarowania pieczywa, w mniejszych ilościach dodajemy ją do smażenia oraz pieczenia. W niskich temperaturach tego typu tłuszcz nie twardnieje, zachowuje swoją miękką konsystencję.
Kolor
Margaryna miękka może mieć kolor żółtawy lub lekko pomarańczowy.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać ją w warunkach chłodniczych, w lodówce.
Wpływ na organizm
Margaryna miękka jest produktem pochodzenia roślinnego, więc nie zawiera cholesterolu. Stanowi bogate źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed chorobami serca, miażdżycą i nowotworami. Wzbogacana jest w witaminy A i D.
Ciekawostki
Niektóre margaryny miękkie zawierają dodatkowo sterole i stanole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu całkowitego i niekorzystnych frakcji LDL we krwi.
Nazwa w języku angielskim
Margarine
Nazwa w języku francuskim
Margarine
Nazwa w języku niemieckim
Margarine

Margaryna miękka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
3056
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
730
kcal
Woda
16.1
g
Popiół
1.8
g
Białko ogółem
0.4
g
Węglowodany ogółem
1
g
Błonnik pokarmowy
0
g
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
26.6
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
11.6
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
45.3
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
21.3
g

Przepisy z produktem:

Rogaliki z budyniem
Drożdże rozrabiamy z mlekiem i cukrem, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia.W między czasie ...
Sernik z jagodami
Ubijamy margarynę z 3 łyżkami cukru, aż utworzy się lekka pianka.Wbijamy jajko, wsypujemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.246
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});