Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Mięso sarny po uprzednim zamarynowaniu lub peklowaniu można piec, dusić, gotować i smażyć. Doskonale nadaje się na steki, rumsztyki oraz medaliony. Z mielonego mięsa można przygotować pulpety, klopsy oraz gołąbki. Mięso oraz podroby z sarny wykorzystywane są w przetwórstwie wędliniarskim, do wyrobu wykwintnych pasztetów, wędlin oraz kiełbas.
Smak
Mięso to jest najbardziej soczyste z mięs zwierząt łownych, ma delikatny i lekko słodki smak.
Zapach
Charakterystyczny i swoisty dla dziczyzny.
Kolor
Kolor mięsa jest intensywnie czerwony.
Przerost tłuszczowy
Odznacza się nieznacznym przerostem tłuszczowym.
Struktura mięsa
Mięso to jest bardzo kruche i delikatne. Nie zawiera ścięgien ani powięzi.
Dobre źródło
Sarnina jest dobrym źródłem białka, podobnie jak mięso innych zwierząt łownych. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Jednakże komórki tłuszczowe sarny mają większą średnicę niż komórki tłuszczowe jelenia i dzika. Wartość odżywcza sarniny jest bardzo podobna do wartości odżywczej mięsa z młodych owiec.
Nazwa w języku angielskim
Roe-deer meat
Nazwa w języku francuskim
La viande de chevreuil
Nazwa w języku niemieckim
Rehfleisch

Mięso z sarny wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
502
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
102
kcal
Woda
73.5
g
Popiół
0.9
g
Białko ogółem
22.9
g
Białko zwierzęce
22.9
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
85
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
910
mg
Leucyna
1950
mg
Lizyna
2010
mg
Metionina
570
mg
Fenyloalanina
940
mg
Treonina
1080
mg
Walina
1070
mg
Sód
51
mg
Potas
318
mg
Wapń
5
mg
Fosfor
202
mg
Magnez
23
mg
Żelazo
2090
mg
Cynk
2.1
mg
Miedź
0.25
mg
Mangan
0.04
mg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.22
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.48
mg
Niacyna
6.31
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.31
mg
foliany (kwas foliowy)
4
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
6.31
μg
witamina C
0
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.95
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.7
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.5
g

Przepisy z produktem:

Potrawka z sarniny
Sarninę zalewamy marynatą jarzynową i pozostawiamy na dwa dni. Po tym czasie mięso odsączamy ...
Pasztet z sarny na zimno
Wątróbkę wieprzową dusimy z masłem i cebulą, około 20 do 25 minut. Pozostałe składniki ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.365