Opis:
Zastosowanie
Twarda margaryna przeznaczona jest jedynie do gotowania, pieczenia i smażenia. Nie zaleca się smarowania nią pieczywa.
Kolor
Margaryna twarda zazwyczaj ma kolor żółtawy.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać ją w lodówce.
Wpływ na organizm
Margaryna twarda jest produktem pochodzenia roślinnego, więc nie zawiera cholesterolu. Znajdują się w niej szkodliwe dla zdrowia izomery trans kwasów tłuszczowych, które powstają podczas procesu utwardzania margaryn. Przy dłuższym spożywaniu margaryn kostkowych wzrasta frakcja złego cholesterolu LDL, co może się przyczyniać do wzrostu ryzyka rozwoju miażdżycy.
Nazwa w języku angielskim
Margarine
Nazwa w języku francuskim
Margarine
Nazwa w języku niemieckim
Margarine

Margaryna twarda wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2972
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
710
kcal
Woda
19.1
g
Popiół
0.2
g
Białko ogółem
0.3
g
Białko zwierzęce
0.3
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
1
mg
Węglowodany ogółem
0.4
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0.4
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
16
mg
Leucyna
27
mg
Lizyna
25
mg
Metionina
7
mg
Cystyna
3
mg
Fenyloalanina
14
mg
Tyrozyna
13
mg
Treonina
12
mg
Tryptofan
4
mg
Walina
20
mg
Arginina
9
mg
Histydyna
8
mg
Alanina
9
mg
Kwas asparginowy
21
mg
Kwas glutaminowy
62
mg
Glicyna
5
mg
Prolina
29
mg
Seryna
16
mg
Sód
122
mg
Potas
10
mg
Wapń
9
mg
Fosfor
6
mg
Magnez
1
mg
Żelazo
0.1
mg
Cynk
0.02
mg
Miedź
0.01
mg
Mangan
0.01
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
600
μg
retinol
600
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
13.7
mg
witamina B1 (tiamina)
0.003
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.013
mg
Niacyna
0.01
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.29
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.21
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
6.98
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
5.76
g
Kwas arachidowy
0.39
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
13.88
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
50.38
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.66
g
Kwas erukowy
0.45
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
51.49
g
Kwas linolowy
8.44
g
Linolenowy
2.45
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
10.89
g

Przepisy z produktem:

Placek z porzeczkami
Mąkę przesiewamy przez sito.Do margaryny dodajemy jajka i miksujemy, aby powstała jasna, ...
Prosty murzynek
Miksujemy jajka z cukrem i margaryną.Dodajemy kakao, cynamon oraz sodę i mieszamy.Dodajemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.245
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});