Opis:
Nazwa w języku angielskim
Amaranth oil
Nazwa w języku francuskim
Amaranth huile
Nazwa w języku niemieckim
Amaranth Öl
Kolor
Olej amarantusowy wyróżnia się mocno żółtym kolorem.
Sposób przechowywania
Należy przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zastosowanie
Olej ten ma zastosowanie zarówno w kulinariach, jak i kosmetyce. Dzięki wielonienasyconym kwasom tłuszczowym, a także witaminie E, tokotrienolom oraz znacznym ilościom włókna pokarmowego, nasionom amarantusa przypisywana jest zdolność obniżania poziomu cholesterolu.
Wpływ na organizm
Olej amarantusowy zawiera duże ilości skwalenu, który zaliczany jest do substancji przeciwutleniających. Wykazuje korzystne działanie przy stymulacji układu odpornościowego organizmu oraz zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo poprawia wygląd skóry i jej na­wil­że­nie.
Ciekawostki
Olej z amarantusa używany jest w kosmetyce do produkcji preparatów przeciwdziałających procesom starzenia.

Olej amarantusowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
3700
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
898
kcal
Białko ogółem
0.1
g
Węglowodany ogółem
0.1
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
write essay online direct lenders for bad credit
online essay writing services
https://onlineloans.us.com/ - payday loans online direct lenders
https://loansforbadcredit.us.com/ - bad credit loans direct lenders
https://essaywritingservices.us.com/ - how to assign oxidation number
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.582