Opis:
Definicja
Śmietana kremowa jest produktem bogatym w tłuszcz mleczny (30g tłuszczu/100g śmietany), wydzielonym z mleka w postaci emulsji. Używana jest do wyrobu kremów do ciast i tortów, oraz jako dodatek do deserów i dań na słodko. Jest ona poddana wcześniejszej pasteryzacji, sterylizacji lub procesowi UHT.
Dobre źródło
Odznacza się ona wysoką zawartością tłuszczu i cholesterolu. Składniki te mają niekorzystny wpływ na zdrowie i z tego powodu spożycie śmietany należy znacznie ograniczyć. Można ją natomiast zastąpić jogurtem naturalnym.
Sposób przechowywania
Śmietanę kremówkę przechowuje się w temperaturze do 6ºC, przez 2-3 dni.
Sposób produkcji
Pierwszym etapem otrzymania śmietany jest przepuszczenie pełnego mleka przez wirówkę. Uzyskany płyn należy następnie odgazować, w celu usunięcia ze śmietanki nieprzyjemnego zapachu pochodzenia paszowego, oborowego lub będącego działaniem bakterii. Proces ten przeprowadza się w temperaturze około 85-95ºC. Na samym końcu następuje pasteryzacja przez kilka sekund w temperaturze około 92-95ºC.
Nazwa w języku angielskim
Heavy cream, whipping cream
Nazwa w języku francuskim
Crème épaisse
Nazwa w języku niemieckim
Schlagsahne

Śmietana kremowa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1200
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
287
kcal
Białko ogółem
2.2
g
Białko zwierzęce
2.2
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
106
mg
Węglowodany ogółem
3.1
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
3.1
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Sód
32
mg
Potas
101
mg
Wapń
86
mg
Fosfor
62
mg
Magnez
6
mg
Żelazo
0.1
mg
Cynk
0.23
mg
Miedź
0.01
mg
Mangan
0
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
249
μg
witamina D
0.22
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.51
mg
witamina B1 (tiamina)
0.022
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.109
mg
Niacyna
0.07
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.03
mg
foliany (kwas foliowy)
4
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.2
μg
witamina C
0
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
17.92
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
9.56
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.83
g

Przepisy z produktem:

Farfalle z truskawkami
Farfalle gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.Myjemy truskawki, pozbywamy się ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.524
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});