Definicja
Śmietana kwaśna zwana jest także śmietaną ukwaszoną. Jest wzbogacona w bakterie kwasu mlekowego. Stosuje się ją jako dodatek do różnego rodzaju potraw, zarówno słodkich, jak i bardziej wytrawnych.
Dobre źródło
Jest ona produktem wysokotłuszczowym (18g tłuszczu/100g produktu) i wysokocholesterolowym, które wpływają niekorzystnie na organizm. Z tego powodu jej spożycie należy znacznie ograniczyć. Można ją także zastąpić jogurtem naturalnym.
Sposób przechowywania
Śmietanę kwaśną przechowuje się w temperaturze do 6ºC.
Sposób produkcji
Pierwszym etapem otrzymania śmietany jest wlanie mleka do wirówki. Następnie należy odgazować uzyskany płyn z lotnych, nieprzyjemnych zapachów pochodzenia paszowego, oborowego lub będących działaniem bakterii. Na końcu śmietankę poddaje się pasteryzacji, sterylizacji lub procesowi UHT.
Nazwa w języku angielskim
Nazwa w języku francuskim
Nazwa w języku niemieckim