Śmietana kwaśna 18%

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Śmietana kwaśna zwana jest także śmietaną ukwaszoną. Jest wzbogacona w bakterie kwasu mlekowego. Stosuje się ją jako dodatek do różnego rodzaju potraw, zarówno słodkich, jak i bardziej wytrawnych.
Dobre źródło
Jest ona produktem wysokotłuszczowym (18g tłuszczu/100g produktu) i wysokocholesterolowym, które wpływają niekorzystnie na organizm. Z tego powodu jej spożycie należy znacznie ograniczyć. Można ją także zastąpić jogurtem naturalnym.
Sposób przechowywania
Śmietanę kwaśną przechowuje się w temperaturze do 6ºC.
Sposób produkcji
Pierwszym etapem otrzymania śmietany jest wlanie mleka do wirówki. Następnie należy odgazować uzyskany płyn z lotnych, nieprzyjemnych zapachów pochodzenia paszowego, oborowego lub będących działaniem bakterii. Na końcu śmietankę poddaje się pasteryzacji, sterylizacji lub procesowi UHT.
Nazwa w języku angielskim
Sour cream
Nazwa w języku francuskim
Creme sure
Nazwa w języku niemieckim
Sauerrahm

Śmietana kwaśna 18% wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
770
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
184
kcal
Białko ogółem
2.5
g
Białko zwierzęce
2.5
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
56
mg
Węglowodany ogółem
3.6
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
3.6
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Sód
37
mg
Potas
116
mg
Wapń
99
mg
Fosfor
71
mg
Magnez
10
mg
Żelazo
0.1
mg
Cynk
0.27
mg
Miedź
0.02
mg
Mangan
0
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
150
μg
witamina D
0.14
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.31
mg
witamina B1 (tiamina)
0.027
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.126
mg
Niacyna
0.07
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.03
mg
foliany (kwas foliowy)
4
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.3
μg
witamina C
0
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
10.76
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
5.74
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.5
g

Przepisy z produktem:

Szpinak w cieście francuskim
Obrane ziemniaki wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy do miękkości. Na rozgrzanym ...
Faworki
Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy na gładka masę. Po zagnieceniu mocno bić ciasto ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.242