Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Definicja
Mleko o zawartości tłuszczu 3,2% przeznaczone do obrotu, uzyskiwane jest z mleka surowego poddanego obróbce cieplnej i oferowane w postaci mleka pasteryzowanego lub UHT.
Dobre źródło
Mleko spożywcze jest wysoko przyswajalne i lekkostrawne. Stanowi dobre źródło wapnia, białka i ułatwia przyswajanie przez organizm witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). U niektórych osób może wystąpić nietolerancja mleka krowiego, ze względu na zawartość laktozy i kazeiny.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w lodówce maksymalnie do kilku dni.
Sposób produkcji
Mleko spożywcze pasteryzowane produkuje się przy zastosowaniu temperatury nie niższej niż 60ºC, ale nie wyższej niż 100ºC. Mleko UHT natomiast produkowane jest przy zastosowaniu temperatury 150-300ºC w czasie co najmniej 1 sekundy.
Nazwa w języku angielskim
Milk 3,2%
Nazwa w języku francuskim
Lait 3,2%
Nazwa w języku niemieckim
Milch 3,2%

Mleko 3,2% wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
256
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
61
kcal
Woda
88
g
Popiół
0.7
g
Białko ogółem
3.3
g
Białko zwierzęce
3.3
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
13
mg
Węglowodany ogółem
4.8
g
Sacharoza
0.2
g
Laktoza
4.6
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
185
mg
Leucyna
287
mg
Lizyna
323
mg
Metionina
81
mg
Cystyna
25
mg
Fenyloalanina
153
mg
Tyrozyna
129
mg
Treonina
126
mg
Tryptofan
40
mg
Walina
222
mg
Arginina
107
mg
Histydyna
87
mg
Alanina
106
mg
Kwas asparginowy
241
mg
Kwas glutaminowy
643
mg
Glicyna
61
mg
Prolina
308
mg
Seryna
176
mg
Sód
44
mg
Potas
139
mg
Wapń
118
mg
Fosfor
85
mg
Magnez
12
mg
Żelazo
0.1
mg
Cynk
0.32
mg
Miedź
0.02
mg
Mangan
0.02
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
36
μg
retinol
32
μg
beta karoten
22
μg
witamina D
0.03
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.036
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.17
mg
Niacyna
0.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.05
mg
foliany (kwas foliowy)
5
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.4
μg
witamina C
1
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.92
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.01
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.08
g

Przepisy z produktem:

Sandacz w pikantnym cieście na chorizo z ananasem
Chorizo mini Rosario kroimy na plasterki o grubości 2-3 cm.Świeży ananas po obraniu kroimy w ...
Halibut z Bok choy na sosie kukurydzianym
Sezam prażymy na suchej patelni.Dodajemy oliwę, masło i przesmażamy z dodatkiem pasków ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.233
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});