Opis:
Zastosowanie
Owoce ogórka można jeść w bardzo różnych fazach ich wzrostu i rozwoju. Świeże ogórki mogą być dodatkiem do sałatek i kanapek. Można je przygotować na parze, podsmażyć lub opiekać. Świeże ogórki nadają się również do marynowania, konserwowania oraz kiszenia.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny dyniowatych.
Występowanie
Pochodzi z pólnocno-zachodnich Indii, rośnie tam w stanie dzikim, podobnie jest w Grecji i innych krajach rejonu Morza Śródziemnego. Został sprowadzony do Polski ponad 400 lat temu. Obecnie uznawany jest za warzywo narodowe.
Sezony występowania
Ogórki wystepują szczegónie porą wakacyjną, która przypada na okres od początku czerwca do końca sierpnia.
Rozmiar
Kształt ogórka jest wydłużony, baryłkowaty, maczugowaty lub cylinbdryczny o powierzchni gładkiej, brodawkowatej, szorstkiej lub pokrytej włoskiem. Długość ogórka zależy od odmiany.
Smak
Smak ogórka jest delikatny i orzeźwiający.
Zapach
Ogórek ma orzeźwiający, przyjemny zapach. Skórka ogórka w poszczególnych okresach dojrzałości przyjmuje barwę od białej do ciemnozielonej.
Ocena świeżości
Świeży ogórek charakteryzuje się jędrnym miąższem i świeżym wyglądem. Twardy i bardzo soczysty miąższ ma jasnozielony kolor. Nie posiada gorzkiego smaku i jest wolny od obcych smaków i zapachów, jak też nie posiada widocznych substancji obcych, czy też śladów gnicia.
Sposób przygotowania
Przed zjedzeniem, ogórki należy umyć i ewentualnie obrać ze skórki. Można pokroić w słupki, grubą lub drobną kostkę.
Sposób przechowywania
Przechowujemy je w chłodnych pomieszczeniach, aby nie zwiędły.
Ciekawostki
Świeże plasterki z ogórka pomagają na zbyt mocną opaleniznę, opuchnięte powieki i cienie pod oczami.
Nazwa w języku angielskim
Cucumber
Nazwa w języku francuskim
Concombre
Nazwa w języku niemieckim
Gurke
Nazwa łacińska
Cucumis Sativus

Ogórek wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
56
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
13
kcal
Woda
95.8
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
0.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
2.9
g
Sacharoza
0.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
0.5
g
Izoleucyna
27
mg
Leucyna
39
mg
Lizyna
35
mg
Metionina
8
mg
Cystyna
9
mg
Fenyloalanina
23
mg
Tyrozyna
27
mg
Treonina
27
mg
Tryptofan
6
mg
Walina
36
mg
Arginina
59
mg
Histydyna
14
mg
Alanina
35
mg
Kwas asparginowy
70
mg
Kwas glutaminowy
187
mg
Glicyna
38
mg
Prolina
23
mg
Seryna
36
mg
Sód
11
mg
Potas
125
mg
Wapń
15
mg
Fosfor
23
mg
Magnez
8
mg
Żelazo
0.2
mg
Cynk
0.24
mg
Miedź
0.11
mg
Mangan
0.08
mg
Jod
2.9
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
28
μg
retinol
0
μg
beta karoten
170
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.16
mg
witamina B1 (tiamina)
0.029
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.038
mg
Niacyna
0.19
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.04
mg
foliany (kwas foliowy)
15
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
8
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.03
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.03
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwas linolowy
0.02
g
Linolenowy
0.02
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.04
g

Przepisy z produktem:

Fingerfood
Idealny przykład przekąsek typu finger food- czyli mini dań przeznaczonych do spożycia ...
Chłodnik z zielonego ogórka, mięty i imbiru z pokruszonym serem kozim.
Wlewamy do miski jogurt. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy po długości na pół i łyżeczką ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
https://loansforbadcredit.us.com/ - bad credit loans direct lenders
https://essaywritingservices.us.com/ - how to assign oxidation number
Sernix ~ Gość
essay writing service
https://paydayloans.us.org/ - payday loans
https://paydayloans.us.org/ - personal loans
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.32