Opis:
Zastosowanie
Może być używana jako dodatek do zup, sałatek i ziemniaków. Wchodzi w skład tzw. włoszczyzny. Ze względu na swoje walory smakowe, liście pietruszki idealnie nadają się do przyprawiania różnych potraw.
Smak
Charakteryzuje się cierpkim smakiem.
Zapach
Zapach liści pietruszki jest bardzo aromatyczny.
Ocena świeżości
Liście pietruszki powinny być gładkie, fryzowane, błyszczące, ciemnozielone i trójdzielne. Nieświeżą natkę pietruszki poznajemy po przebarwieniach i zwiędłych liściach.
Sposób przygotowania
Przed jedzeniem, natkę należy umyć, osączyć a następnie drobno posiekać.
Sposób przechowywania
Nać pietruszki powinniśmy przechowywać w chłodnym miejscu, żeby opóźnić jej zwiędnięcie. Ewentulanie możemy ją drobno pokroić i zamrozić.
Ciekawostki
Natka pietruszki ma działanie antyseptyczne. Zmniejsza napięcie mięśni gładkich w jelitach i drogach moczowych. Można ją również wykorzystać jako środek na ugryzienia komarów i innych insektów.
Nazwa w języku angielskim
Parsley leaves
Nazwa w języku francuskim
Feuilles de persil
Nazwa w języku niemieckim
Petersilie
Nazwa łacińska
Petroselinum crispum

Pietruszka nać wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
171
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
41
kcal
Woda
84.5
g
Popiół
1.7
g
Białko ogółem
4.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
4.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
9
g
Sacharoza
0.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.5
g
Błonnik pokarmowy
4.2
g
Izoleucyna
182
mg
Leucyna
275
mg
Lizyna
724
mg
Metionina
25
mg
Cystyna
25
mg
Fenyloalanina
200
mg
Tyrozyna
135
mg
Treonina
187
mg
Tryptofan
80
mg
Walina
207
mg
Arginina
196
mg
Histydyna
105
mg
Alanina
330
mg
Kwas asparginowy
571
mg
Kwas glutaminowy
427
mg
Glicyna
187
mg
Prolina
370
mg
Seryna
177
mg
Sód
39
mg
Potas
695
mg
Wapń
193
mg
Fosfor
84
mg
Magnez
69
mg
Żelazo
5
mg
Cynk
0.98
mg
Miedź
0.61
mg
Mangan
0.42
mg
Jod
3.4
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
902
μg
retinol
0
μg
beta karoten
5410
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
3.16
mg
witamina B1 (tiamina)
0.11
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.28
mg
Niacyna
1.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.16
mg
foliany (kwas foliowy)
152
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
177.7
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.04
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.07
g
Linolenowy
0.12
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.19
g

Przepisy z produktem:

Paszteciki z ciasta francuskiego z łososiem
Ciasto francuskie rozmrozić. Z każdego arkusza wykroić kwadraty o boku ok. 15 cm. Jajka ...
Burgery z łososia norweskiego
Filet z łososia dokładnie oczyścić. Bardzo drobno posiekać – jak na tatara. Dodać ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.26
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});