Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Opis ogólny
Wysokoprocentowy napój alkoholowy, specyficzny rodzaj brandy. Otrzymywany z destylacji wina z okolic miasteczka Cognac, w regionie Charente, we Francji. Nazwa jest zastrzeżona dla produktów ściśle z tego regionu. Koniaki są bardzo różnie oznaczane, ale najczęściej używanymi są oznaczenia: V.S. (Very Special) - leżakuje w beczkach co najmniej dwa lata; V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) - co najmniej cztery lata w beczce; X.O. (Extra Old) - minimum sześć lat leżakowania w beczce.
Zawartość alkoholu
ok. 40-45%
Sposób produkcji
Do produkcji Koniaku wykorzystuje się trzy rodzaje winogron: Saint-Emilion (Ugni Blanc), Folle Blanche i Colombar. Wina otrzymane z tych szczepów poddaje się destylacji w kotłach miedzianych ogrzewanych ogniem. Destylacja polega na podgrzewaniu wina, z którego w pierwszej kolejności paruje alkohol a w drugiej woda. Tak pozyskujemy \"brouillis\" 28% alkohol, który jest poddany drugiej destylacji. W tym procesie opary alkoholowe są dzielone na trzy frakcje zwane głową, sercem i ogonem. Do dalszego wykorzystania używa się środkowej frakcji czyli serca. Pierwsza i ostatnia frakcja czyli ogon i głowa mają dużo zanieczyszczeń i nie nadają się. Na tym etapie Francuzi nazywają ten już 70% alkohol mianem wody życia- \"eau-de-vie\". Kolejny etap to przechowywanie w dębowych beczkach. Na miarę wyjątkowego alkoholu beczki również są wyjątkowe. Specjalny rodzaj dębu (limuzynowy), powinien być stuletni, prosty i zdrowy. Wyrabianie beczek stało się swego rodzaju sztuką, której kunszt jest pielęgnowany przez wieloletnie tradycje rodzin bednarskich. Ostatnim etapem jest kupażowanie, czyli takie mieszanie destylatów o różnym wieku, żeby otrzymać produkt odpowiedni danej serii. Trudność polega na połączeniu różnych smaków, zapachów tylko za pomocą powonienia. Zdarzają się takie kupaże, do których używane są cztery tysiące odmiennych destylatów. Człowiek który się tym zajmuje jest swego rodzaju \"magikiem\", praca wymaga od niego niespotykanego zmysłu i doskonałej pamięci. Zawód, który wykonuje nazywany jest \"nosem\".
Pochodzenie
Region Poitou-Charentes, Francja.
Skład
białe wino
Sposób podawania
Koniak podaje się w temperaturze pokojowej, zazwyczaj bez dodatków. Choć coraz częściej i śmielej znajduje zastosowanie w koktajlach. Podawany w szkle które już samą nazwą jest mu przypisane - koniakówka.
Sposób przechowywania
W zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej.
Komentarz
Koniak zawsze można określić mianem brandy, ale pamiętajmy, że nie każda brandy to Koniak (tylko ta z dwóch departamentów Francji: Charente i Charente-Maritime).
Nazwa rozszerzona
Złoto w butelce (lo\'r dans la bouteille).
Nazwa w języku angielskim
Cognac
Nazwa w języku francuskim
Cognac / Eau-de-vie du Cognac

Koniak wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kcal]
231
kcal
Białko ogółem
0
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sód
1
mg
Potas
2
mg
Wapń
0
mg

Przepisy z produktem:

Tiramisu z koniakiem
Zaparzamy espresso i łączymy je z koniakiem. Studzimy.Ucieramy żółtka z cukrem do ...
Deser z lodów kawowych i pomarańczy
Ucieramy żółtka z cukrem do białości.Wlewamy powoli kawę i około 150ml śmietany. Ubijamy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.186
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});