Opis:
Nazwa w języku angielskim
Raisin
Nazwa w języku francuskim
Raisins secs
Nazwa w języku niemieckim
Rosinen
Nazwa łacińska
Racemus
Smak
Rodzynki mają słodki smak.
Kolor
Charakteryzują się brązowym, ciemnobursztynowym kolorem.
Zapach
Ich zapach jest intensywny i słodki.
Kształt
Mają owalny, lekko spłaszczony kształt.
Rozmiar
Osiągają średnicę kilku milimetrów.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub torebkach w temperaturze pokojowej.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Rodzynki dobrej jakości powinny być sprężyste i miękkie. Długo przechowywane mają delikatny biały nalot na powierzchni.
Zastosowanie
Świetnie nadają się na przekąskę. Ponadto stosuje się je do ciast, sałatek i deserów. Można również przyrządzić z nich farsz do mięs oraz ryb.
Definicja
Rodzynki są to suszone winogrona. Zalicza się je do bakalii.
Dobre źródło
Są dobrym źródłem błonnika, potasu, cynku, żelaza, boru, wapnia i magnezu. Ponadto zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę C i E.
Ciekawostki
Pomimo dużej zawartości cukrów rodzynki nie prowadzą do próchnicy zębów.

Rodzynki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1158
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
277
kcal
Woda
24
g
Popiół
2
g
Białko ogółem
2.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
71.2
g
Sacharoza
1.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
6.5
g
Izoleucyna
85
mg
Leucyna
126
mg
Lizyna
122
mg
Metionina
22
mg
Cystyna
9
mg
Fenyloalanina
85
mg
Tyrozyna
19
mg
Treonina
93
mg
Tryptofan
9
mg
Walina
122
mg
Arginina
532
mg
Histydyna
85
mg
Alanina
150
mg
Kwas asparginowy
150
mg
Kwas glutaminowy
204
mg
Glicyna
113
mg
Prolina
280
mg
Seryna
93
mg
Sód
21
mg
Potas
833
mg
Wapń
78
mg
Fosfor
129
mg
Magnez
40
mg
Żelazo
2.3
mg
Cynk
0.25
mg
Miedź
0.37
mg
Mangan
0.32
mg
Jod
3.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
2
μg
retinol
0
μg
beta karoten
12
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.15
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.08
mg
Niacyna
0.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.35
mg
foliany (kwas foliowy)
4
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
1
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.14
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.02
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.16
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.02
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.02
g
Kwas linolowy
0.11
g
Linolenowy
0.03
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.14
g

Przepisy z produktem:

Pieczona kaczka na jabłkach z modrą kapustą i szagówkami.
Rozgrzewamy piekarnik 130°C. Pierś z kaczki oraz pałkę nacieramy przyprawami i podlewamy ...
Rogale Świętomarcińskie
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 4 części.Rozwałkowujemy cienkie placki.Z placków ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.259
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});