Opis:
Zastosowanie
Bułka tarta jest produktem powstającym w skutek zmielenia lub starcia czerstwego pieczywa. Najczęściej stosowana jako składnik panierek, farszy lub zapiekanek. Używana jest również do posypywania form do ciasta, co zapobiega jego przywieraniu. Poza tym jest naturalnym zagęszczaczem różnego rodzaju potraw, np. kotletów mielonych, sosów.
Ciekawostki
Stosowana jest jako przynęta wędkarska oraz karma dla ptaków lub ryb.
Nazwa w języku angielskim
Bread Crumbs
Nazwa w języku francuskim
Chapelure
Nazwa w języku niemieckim
Paniermehl

Bułka tarta wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1654
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
395
kcal
Woda
6.5
g
Popiół
2.9
g
Białko ogółem
13.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
72
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
59.7
g
Błonnik pokarmowy
4.5
g
Izoleucyna
544
mg
Leucyna
963
mg
Lizyna
430
mg
Metionina
232
mg
Cystyna
278
mg
Fenyloalanina
655
mg
Tyrozyna
398
mg
Treonina
427
mg
Tryptofan
162
mg
Walina
600
mg
Arginina
552
mg
Histydyna
296
mg
Alanina
483
mg
Kwas asparginowy
766
mg
Kwas glutaminowy
4124
mg
Glicyna
488
mg
Prolina
1366
mg
Seryna
662
mg
Sód
732
mg
Potas
196
mg
Wapń
183
mg
Fosfor
165
mg
Magnez
43
mg
Żelazo
4.8
mg
Cynk
1.5
mg
Miedź
0.3
mg
Mangan
0.9
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.4
mg
Niacyna
6.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
82
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.4
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.674
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.529
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.2
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.023
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.02
g
Kwas linolowy
1.874
g
Linolenowy
0.186
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
2.1
g

Przepisy z produktem:

Fondant czekoladowy z malinami
Maliny gotujemy z dodatkiem cukru i posiekanymi listkami mięty.Gdy nadmiar soku nam odparuje ...
Mini sataye z kurczaka panierowane w płatkach cynamonowych
Umytą marchewkę pociąć w cienkie wstążki.Pierś z kurczaka pociąć wzdłuż na długie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.245
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});