Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Opis ogólny
Kirsch to wysokoprocentowy napój alkoholowy, bezbarwny trunek o smaku wiśni z lekką nutą gorzkich migdałów. Wytwarzany z przefermentowanego zacieru z wiśni, który poddawany jest destylacji i leżakowany w ceramicznych naczyniach. Najlepsze gatunki Kirschu produkowane są w Alzacji, choć znany jest również w Niemczech, Szwajcarii, Włoszech i Austrii. Do dnia dzisiejszego trunek jest produkowany w taki sam naturalny sposób jak 150 lat temu.
Zawartość alkoholu
38% - 50%
Sposób produkcji
Przy produkcji Kirschu dużą wagę przykłada się do doboru owoców. Powinny być dojrzałe, najlepiej zbierane na początku lipca. Aby uzyskać 1 litr trunku potrzeba aż 14 kilogramów wiśni. Owoce są miażdżone i prasowane częściowo wraz z pestkami. Fermentacja przebiega w sposób naturalny, bez jej sztucznego przyśpieszania. Odpowiednia temperatura sprawia, że fermentacja przebiega szybko i płynnie. Następnym etapem produkcji kirschu jest destylacja. Najczęściej przebiega dwukrotnie przy użyciu alembików, ale gdy wykorzystywane są do niej aparaty kolumnowe służące do pracy ciągłej destylacja jest jednokrotna. Kirsch leżakuje w szklanych bańkach lub ceramicznych naczyniach. Powoduje to złagodzenie aromatu spirytusowego, przez co w produkcie finalnym będzie można lepiej odczuć wiśnię i jej pestki. W odróżnieniu od innych podobnych alkoholi destylowanych Kirsch może dość długo leżakować.
Skład
czarna wiśnia morello, inne ciemne wiśnie lokalne, woda.
Sposób podawania
Kirsch podajemy w temperaturze pokojowej, w kieliszkach do koniaku. Raczej nie jest wykorzystywany do przygotowania koktajli. Ze względu na swój żywy aromat, używany jest dość często w kuchni kolonialnej.
Nazwa w języku angielskim
Kirsch
Nazwa w języku francuskim
Eau-de-vie de ceries
Nazwa w języku niemieckim
Kirschwasser

Kirsch wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kcal]
225
kcal
Białko ogółem
0
g
Węglowodany ogółem
0
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.169
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});